Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на
Коментари Харесай

Тръмп: Благодаря на Путин, че изгони дипломати, ще спестим много пари

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че е признателен на съветския президент Владимир Путин за решението му да редуцира броя на американските дипломати в Русия, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

" Искам да му благодаря (на Путин), тъй като се опитваме да понижим нашия фонд " Заплати ". Много съм признателен, че той отпрати огромен брой хора, тъй като в този момент ще плащаме по-малко. Няма действителни учредения за връщането им в Русия ", сподели Тръмп в диалог с публицисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на отмора.

По думите на Тръмп той се радва, че ще може да понижи разноските. " Ще спестим доста пари ", заключи той.

След като в Конгреса на Съединени американски щати бяха гласувани нови наказания против Русия, съветското външно министерство подреди на Съединени американски щати до 1 септември да понижи броя на дипломатическите и техническите си чиновници в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, с цел да се изравни техният брой с този на съветските дипломати и механически личен състав в Съединени американски щати. Това значи числеността на американския дипломатически личен състав в Русия да се редуцира със 755 души от сегашните 1200. Много от съкратените евентуално ще са локални съветски сътрудници, отбелязва " Ройтерс ".

Според информация на Държавния департамент от 2013 година, единствено към една четвърт от 1200-те чиновници на дипломатическите задачи на Съединени американски щати в Русия са американски жители, отбелязва ДПА.

Не е ясно дали Тръмп се е шегувал. Това е първият му коментар на решението на Путин. Бившият почитан чиновник на Държавния департамент Никълъс Бърнс дефинира изявлението на Тръмп като гротескно. " Ако се е шегувал, трябвало е да знае, че не трябва да го прави. Ако не се е шегувал, това е нещо невиждано. Никой президент не е защитавал експулсиране на наши дипломати ", съобщи Бърнс, който е бил третият най-високопоставен човек в йерархията на Държавния департамент. Последната институцияя пък е " ужасена и смутена " от мненията на Тръмп, сподели дълготраен американски посланик с опит в Русия, поискал да резервира анонимност.

Изказването на Тръмп е в несъгласие с реакцията на Държавния департамент след нареждането на Путин. На 30 юли представител на американското дипломатическо ведомство дефинира съветското решение като " почтено за жалост и непредизвикано ". Тръмп съобщи, че не е обмислял опцията да уволни специфичния прокурор Робърт Мълър, който проверява вероятно съглашателство сред предизборния екип на Тръмп и Русия.

Тръмп сподели още, че бил сюрпризиран от обиска на някогашния началник на предизборния му екип Пол Манафорт от Федералното бюро за следствие. По думите на президента това изпратило " мощен сигнал ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (518)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР