Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските компании трябва

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските компании трябва
Коментари Харесай

Американските компании с бизнес в Китай шокираха Тръмп

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че американските компании би трябвало да изоставен Китай и да се върнат вкъщи. Ново изследване на американския бизнес в страната обаче демонстрира, че множеството представители на бизнеса не са заинтригувани да одобряват офертата, написа Bloomberg, съобщи Bgonair.bg.

Едва към 4% от над 200 производители, интервюирани от Американската комерсиална камара в Шанхай, декларират, че ще пренасочат всяко произвеждане към Съединени американски щати, се споделя в отчет, оповестен в сряда. Повече от 75% от допитаните компании споделят, че не имат намерение да реалокират производството си отвън Китай, до момента в който 14% показват, че ще пренасочат някои интервенции към други страни, а 7% възнамеряват да се реалокират в в друга страна в района или в Съединени американски щати.

" Югоизточна Азия е най-често желаната дестинация ", акцентира президентът на AmCham Shanghai Кер Гибс в изявление. Много от интервюираните сдружения са по-песимистични по отношение на положението на връзките сред Съединени американски щати и Китай, като 26,9% споделят, че комерсиалното напрежение ще продължи без явен небосвод в бъдеще, по отношение на 16,9% през предходната година. Други 22,5% чакат напрежението да продължи сред три и пет години по отношение на 12,7% през 2019 година

В понеделник (7 септември) Доналд Тръмп реши да възобнови заканите си против американските компании. " Ще наложим мита на фирмите, които напущат Америка, с цел да основат работни места в Китай и други страни ", предизвести президентът на Съединени американски щати. AmCham Shanghai открива, че множеството от въпросните компании не възнамеряват да редуцират работни места в Китай, като над две трети от тях споделят, че ще поддържат или ще усилват размера на личния състав си. Около 29% от сдруженията възнамеряват съкращения, основно поради пандемията, акцентира Гибс.

Администрацията на Тръмп се е прицелила в китайски компании като телекомуникационния колос Huawei Technologies Co., а през август Тръмп подписа заповед, с която постанова ограничавания върху WeChat, известното приложение, благосъстоятелност на основаната в Шънджън софтуерна компания Tencent Holdings Ltd., което доста китайски консуматори и компании употребяват за безкасови заплащания. Заповедта на Тръмп би трябвало да влезе в действие на 20 септември, когато Министерството на търговията на Съединени американски щати евентуално ще разгласи обсега на рестриктивните мерки. Членовете на AmCham Shanghai се тормозят, че необятното използване на заповедта може да им забрани да одобряват заплащания посредством WeChat в Китай, споделя Гибс. Това може да насочи китайските клиенти към неамерикански противници, прибавя той. " Twitter, TikTok, тези неща са играчки ", споделя Гибс и прибавя, че WeChat е надълбоко затвърден в бизнес екосистемата. Бизнесът се надява, че Министерството на търговията ще приложи рестриктивните мерки в Съединени американски щати и ще разреши на фирмите да ги употребяват в Китай, разяснява още Гибс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР