Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити отговора си на кризата

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити отговора си на кризата
Коментари Харесай

Тръмп няма да уволнява главния експерт в кризисния щаб

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отбрани отговора си на рецесията с новия ковид, съобщи Ройтерс.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията страна. Според критиците Тръмп е реагирал прекомерно постепенно на опасността и първоначално я е подценил.

Редовният всекидневен пресбрифинг в Белия дом за ковид мина в конюнктура на заяждания. Тръмп разкритикува остро медиите за това, че са се съсредоточили в отразяването на рецесията върху пропуските в отговора на неговата администрация.

Конкретен мотив за недоволството на американския президент стана публикация във в. " Ню Йорк таймс ", в която написа, че първоначално той не се е вслушал в експертните отзиви, отбелязва ДПА.

Тръмп назова обявата " цялостна неистина " и уточни наложените ограничавания за пътешестване от Китай и Европа като доказателство за бързата му реакция. " Някой ден, уповавам се след пет години, когато няма да съм тук (в Белия дом), всички тези вестници ще банкрутират, тъй като никой няма да желае да ги чете ", сподели американският президент.

Тръмп увери, че няма желание да уволнява основния специалист на администрацията за битката с новия ковид Антъни Фаучи.

В неделя Тръмп препостна туит, призоваващ за оставката на доктор Фаучи. Така президентът на Съединени американски щати подхрани спекулациите, че е неудовлетворен от уважавания в страната експерт, който неуморно предизвестява за заплахите от преждевременно рестартиране на стопанската система, отбелязва Франс прес.

Вчера Белият дом отхвърли Тръмп да има намерение да уволни Фаучи.

Самият доктор увери на конференцията, че президентът се е вслушал в неговия съвет да бъдат подхванати старания за прекъсване на разпространяването на вируса, отбелязва Ройтерс.

Тръмп даде да се разбере, че той взима решенията и от него зависи по кое време ще бъде рестартирана американската стопанска система.

" Когато някой е президент на Съединените щати, той има цялостна власт. Така стоят нещата... Губернаторите знаят това ", сподели Тръмп.

Две групи губернатори - на щати по източното и по западното крайбрежие на Съединени американски щати - оповестиха през вчерашния ден, че ще координират рестартирането на стопанската система в съответните райони, отбелязва ДПА.

" Имаме конституция. Нямаме крал ", реагира губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, на мненията на президента републиканец.

Тръмп постоянно упорства за допустимо най-бързо рестартиране на американската стопанска система, като съгласно него прекомерното забавяне би било извънредно рисково на фона на избухливото увеличение на безработицата поради всеобщите съкращения на служащи, отбелязва Франс прес.

В неделя доктор Фаучи позволи последователно рестартиране на стопанската система от другия месец, само че се разгласи за друг метод по места съгласно ситуацията. Той даде за образец разликите сред огромните градове, които са тежко наранени от епидемията, и провинциалните региони, където коронавирусът наподобява се е популяризирал по-малко.

Министърът на финансите Стивън Мнучин в това време заяви, че федералното държавно управление към този момент е превело над две трети от средствата, планувани за подкрепяне на дребните и междинните предприятия, наранени от епидемията от ковид. Чрез 4600 кредитни институции към този момент са били дадени заеми в размер на над 230 милиарда $ при планувани общо 350 милиарда $.

Съединени американски щати са най-тежко засегнатата от ковид страна в света. До момента в страната са регистрирани 587 155 инфектирани, 23 644 от които са умряли.

Тръмп сподели по този мотив, че американските управляващи са създали близо три милиона теста за разкриване на вируса. " Три милиона, повече от която и да било друга страна ", акцентира той, представен от Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР