Президентът на САЩ Доналд Тръмп смъмри кюрдите, че не са

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смъмри кюрдите, че не са ...

Тръмп смъмри кюрдите, че не са помогнали на САЩ във Втората световна война.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп смъмри кюрдите, че не са помогнали на Вашингтон по време на Втората световна война, по-специално по време на десанта в Нормандия, съобщават американските медии.

По този начин американският държавен глава отговорил на думите на журналист, че САЩ не са подкрепили кюрдите, позволявайки настъплението на турските военни в Сирия, въпреки факта, че именно кюрдите помогнаха на оглавяваната от САЩ коалиция да победи терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Журналистът също така изразил мнение, че сега ще бъде трудно за Америка да "изгражда съюзи".
Тръмп предал кюрдите заради ползите от Турция и за да задоволи Ердоган
Тръмп предал кюрдите заради ползите от Турция и за да задоволи Ердоган

"Добре, влезте в Сирия"

Изданието Daily Beast отбелязва, че в своя коментар Тръмп се е позовал на статия в консервативния сайт Townhall, чийто автор пише, че "кюрдите не ни оказаха помощ в Нормандия", а също така не са подкрепили американците в Корея, Виетнам и Афганистан.

В същото време президентът на САЩ напомнил, че Вашингтон вече е похарчил "огромни суми пари в помощ на кюрдите".

NEW: Asked about the Kurds, President Trump says they "didn't help us in the Second World War, they didn't help us with Normandy" and that they're fighting for "their land." pic.twitter.com/PbCb2wzm8T
— Yahoo News (@YahooNews) October 9, 2019
Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на военна операция в Северна Сирия под наслов "Източник на мир" срещу забранената в Турция Кюрдска работническа партия и срещу ДАЕШ.

САЩ, които си сътрудничат с кюрдите в района, заявиха, че няма да участват в настъплението, като освен това ще изтеглят и войските си. Кюрдите обвиниха Вашингтон в нарушаване на договореностите.
FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия
FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

Целта на провежданата операция е създаване в Северна Сирия на буферна зона

Източник: news.bg