Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде държавна вечеря в

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде държавна вечеря в
Коментари Харесай

Макрон е първият лидер, който ще бъде приет от Тръмп с държавни почести


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще даде държавна вечеря в чест на френския президент Еманюел Макрон и брачната половинка му Брижит. Вечерята ще бъде на следващия ден в Белия дом. Макрон е на държавна аудиенция от през днешния ден в Съединени американски щати. Това е първа държавна аудиенция на непознат водач в Съединени американски щати, откогато Доналд Тръмп встъпи в служба. Вечерята в чест на Макрон ще бъде и първата огромна държавна вечеря в ерата на Тръмп, отбелязва Асошиетед прес.

Френският президент се надява да убеди Тръмп по голям брой противоречиви въпроси отпред с Иран, без въобще да е несъмнено, че ще бъде чут, отбелязва Франс прес.

Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон Маунт Върнън, последвана от гала в градината на Белия дом и вечерен банкет в неговите салони.

Въпреки че са толкоз разнообразни един от различен, всеки от двамата водачи обича да напомня общото посред им - че са спечелили изборна победа, каквато за мнозина до тогава е изглеждала немислима.

Макрон се хвали, че сред него и американския президент има " доста персонална връзка " и " положително ниво на доверие и почитание ", а тази седмица изясни пред сп. " Ванити феър ", че цени " много директните " диалози с Тръмп.

Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. И въпреки да се въодушеви от парада за 14 юли на " Шанз Елизе " в Париж дотолкоз, че да изиска да провежда сходен във Вашингтон, до момента Тръмп на процедура не е отстъпил от нито едно от вижданията си.

За френския държавен глава, който в сряда ще приказва пред Конгреса на британски, е значимо какво ще реализира в тридневната си аудиенция, с изключение на увещание за " неповторимия статут на Франция, най-близкия съдружник на Америка ".

Очаква се в диалозите да господства въпросът за съглашението за иранската нуклеарна стратегия преди предстоящото след три седмици решение на Тръмп за бъдещето на договорката. В предизборната акция той даде обещание " да скъса " съглашението - плод на дългогодишни договаряния, чиято цел бе да се попречи на Иран да се снабди с нуклеарна бомба.

Голям покровител на запазването на съглашението, френското президентство се изрече " извънредно внимателно " за възможностите си за увещание, защото " признаците не са окуражаващи ".

Друга гореща тематика - източник на напрежение - е, че на 1 май изтича срокът, в който страните от Европейския съюз са освободени от митата върху стоманата и алуминия.

Колкото до парижкото съглашение от 2015 година за климата, Макрон се надяваше още тази есен да притегли Тръмп назад в него, само че към този момент въпросът наподобява остава на втори проект.

Засега детайлности за менюто и културната стратегия на държавната вечеря не се оповестяват, като по този метод Белият дом се придържа към традицията да резервира детайл на изненада за гостите си. Знае се, че на вечерята ще има близо 150 посетители. На нея са поканени да участват директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, ръководителят на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън, министърът на защитата Джим Матис, водачът на Сената Мич Макконъл.

Представител на Белия дом, поискал да резервира анонимност, твърди, че нарушавайки традицията, Тръмп не е поканил демократи членове на Конгреса или публицисти.

Очаква се един от най-паметните моменти на вечерята да бъде появяването на американската първа дама в тоалет, определен особено за този мотив. Подробности за него към този момент се пазят в загадка. Смята се, че най-вероятно Мелания Тръмп ще избере тоалет на Диор, френската фешън къща, която тя избира. Вероятен избор може да бъде и тоалет на Ерве Пиер, френско-американски дизайнер, който към този момент облече първата дама за церемонията по встъпване в служба на Тръмп, както и по други мотиви.

За последно през ноември 2007 година републикански президент на Съединени американски щати одобри френски президент. Тогава Джордж Буш-младши се срещна с преди малко развелия се френски президент Никола Саркози.

Частната вечеря в историческата резиденция Маунт Върнън, на двайсетина километра южно от Белия дом, където годишно идват милиони гости, ще се състои девет месеца след частната вечеря, която семейство Макрон даде за семейство Тръмп в Париж в ресторант на втория етаж на Айфеловата кула.

За на следващия ден за френския президент е очакван и обяд в Държавния департамент, на който хазаин ще е вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, добавя АП.

Церемонията по посрещането на Макрон в Белия дом ще е на следващия ден сутринта, напомня още АП.

Телевизия Си Ен Ен оповестява, че Тръмп и брачната половинка му ще подарят на Макрон част от плата, употребен като тапицерия на едно от креслата в Синята стая на Белия дом. Парчето ще е сложено в рамка. На него се вижда златен орел, заобиколен от лаври. Креслото е било част от обзавеждането на Синята стая, дело на френския мебелен дизайнер Пиер-Антоан Беланже. Той е проектирал обзавеждането на френски кралски дворци и е основал обзавеждане от 53 детайла за Синята стая на Белия дом по поръчка на петия президент на Съединени американски щати Джеймс Мънро. Мънро е бил посланик във Франция и бил впечатлен от френските декори. При преобзавеждане на Синята стая десетилетия по-късно обзавеждането било променено от петнадесетия президент на Съединени американски щати Джеймс Бюканън.

По-късно първата дама Джаки Кенеди разкрила обособени елементи от обзавеждането на Беланже. Тя работила с френски дизайнер, с цел да бъдат възпроизведени още веднъж изчезналите елементи от комплекта от мебели, в това число и за възпроизвеждането на плата, с който били облицовани те и който е дело на фамозната френска текстилна компания " Тасинари и Шател ".

Семейство Макрон ще получат от семейство Тръмп и албум със фотоси от визитата си в Съединени американски щати, както и сребърен бокал на " Тифани и Ко " с президентския щемпел върху него и подписите на Тръмп и Мелания, гравирани върху него.

Вече бе обявено, че Макрон пък ще подари на Тръмп фиданка на дъб, знак на здравите връзки сред двете страни. Това ще е издънка на дъб от Северна Франция, който Макрон се надява да бъде засаден в парка на Белия дом като знак на здравите близо 250-годишни връзки сред двете страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР