Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети синагогата в Питсбърг и

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети синагогата в Питсбърг и
Коментари Харесай

Тръмп посети синагогата в Питсбърг

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп посети синагогата в Питсбърг и отдаде респект към починалите при съботното нахлуване там, предадоха международните организации.

Тръмп и брачната половинка му Мелания, която беше дружно с него, показаха почитта си към 11-те убити в синагогата "Дървото на живота " посредством слагането на бели цветя и дребни камъчета, върху всяка от поставените звезди на Давид (еврейски звезди) в памет на починалите. Те бяха придружавани от равин, който разговаряше с тях при всяка звезда, всяка от които беше пред синагогата в Питсбърг, Пенсилвания, и беше с името на някоя от жертвите. На малко разстояние след тях се движеха Иванка Тръмп дружно със брачна половинка й Джаред Къшнър, който е евреин, и също се спираха на всяка от възпоменателните еврейски звезди.

Вътре в синагогата Тръмп и първата дама възпламениха свещи в памет на починалите, съобщи Белият дом. Те бяха в предверието, само че не влязоха до самото място на престъпление. След към 20 минути напуснаха постройката. Тръмп и брачната половинка му по-късно посетиха болница, където се лекуват ранени при нападението. Единият от четиримата ранени служители на реда към момента е настанен там и е в интензивно поделение. Но Тръмп и антуражът му, част от който беше и министърът на финансите Стивън Мнучин, също евреин, не бяха посрещнати с отворени прегръдки в скърбящия град, осведоми Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Група протестиращи, които съгласно медийни известия наброявали към 1000 души, можеха да бъдат видени тъкмо до полицейския кордон към синагогата. Техните крясъци, в това число "Думите не значат нищо " и "Стига към този момент ненавист ", можеха да се чуят по време на формалното възпоменателно събитие. Макар по маршрута на кортежа на Тръмп към синагогата въпреки всичко да имаше малко на брой, които държаха транспаранти с предизборни послания в поддръжка на президента, други показваха неодобрението си към него. Някои споделиха, че не са срещу визитата на Тръмп, само че считали, че той не е трябвало да го насрочва за същия ден, когато са първите погребения. Сред тези, които не желаеха президентът да бъде там, бяха и такива, които подлагат на критика неговата реторика на предизборните манифестации. Някои критици свързаха неговия език със стрелбата и поредицата пакети с взривни устройства от предходната седмица, изпратени до негови критици и Си Ен Ен.

Тези случаи още веднъж насочиха вниманието към изказванията му и бяха отправени апели към него "да снижи градуса ". Тръмп отхвърли негови изявления да са измежду аргументите за убийството на 11-те евреи в синагогата или изпращането на пакетите бомби.
Други критици на визитата на президента акцентираха това, че то е било осъществено единствено седмица преди междинните избори, и сложиха под подозрение способността на Тръмп да сплотява нацията след покруса.

Макар и с него да нямаше нито един от политиците от Вашингтон, някои от тях излязоха с изказвания във връзка скръбта на еврейската общественост. "Нашите сърца са с еврейската общественост в този тежък миг. Благодарности към президента на Съединени американски щати, че посети Питсбърг през днешния ден ", написа в Туитър ръководителят на Камарата на представителите на Конгреса Пол Райън. "Антисемитизмът няма място тук и ние заставаме дружно против омразата ", добави той.

Пред кореспонденти на борда на президентския аероплан "Еърфорс-1 " говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че Тръмп е желал "чрез визитата да бъде показана респект към околните и приятелите на жертвите, както и към американците от еврейски генезис ", съобщи Асошиейтед прес.

Тя добави, че президентът бил "силно впечатлен " от равин Джефри Майърс, който водел религиозната работа по време на нападението. Сандърс сподели, че при визитата си в болничното заведение Тръмп е посетил интензивното поделение, където посетил ранения служител на реда. Тя добави, че президентът бил "изключително разчувствуван " от жертвоготовността, която чиновниците на правоохранителните органи са показали един към различен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР