Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови заплахи срещу американските

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови заплахи срещу американските
Коментари Харесай

Тръмп с нови търговски заплахи срещу партньорите си

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп насочи нови закани против американските търговски сътрудници в Туитър, призовавайки ги да отстранен комерсиалните бариери и цени, или в противоположен случай ще би трябвало да се оправят с следствията, предадоха международните организации. На този декор финансовото министерство на Съединени американски щати приготвя правила, които да спрат компании с най-малко 25 % китайска благосъстоятелност да купуват американски компании в " индустриално значими " софтуерни области, съобщи Ройтерс, цитирайки " Уолстрийт джърнъл ".

Тези дейности се смятат за разгаряне на комерсиалната война, почнала с въвеждането от 1 юни на 25 % мито от Съединени американски щати за вноса на стомана и 10 % – за алуминия. Миналата седмица контрамерки започнаха Европейския съюз в въвеждането на данъци за редица американски артикули. Същото направи и Турция, а Индия подвигна съществуващите мита за някои артикули от Съединени американски щати.

Резултатът е спад на показателите на международните тържища.

" Съединените щати упорстват всички страни, които са сложили изкуствени търговски бариери и митнически цени върху артикули, влизащи в техните страни, да отстранен тези бариери и цени, или ще бъдат изправени пред повече от реципрочни ограничения от Съединени американски щати. Търговията би трябвало да бъде обективна и повече няма да бъде еднопосочна улица! ", написа Тръмп в Туитър в неделя.

Той към този момент предизвести Китай, че Съединени американски щати ще обмислят спомагателни мита върху вноса на китайски артикули, в случай че Пекин вкара лични ответни цени за американския експорт.

" Уолстрийт джърнъл " на собствен ред оповестява, че Доналд Тръмп възнамерява да усили комерсиалното напрежение с Китай, като ограничи доста китайски компании да влагат в американски софтуерни компании и като блокира износа на спомагателни технологии за Пекин. Според източници на финансовото издание, двете начинания са планувани да бъдат оповестени до края на седмицата и имат за цел да предотвратят напредъка на Пекин във връзка с проектите, обрисувани в отчета " Произведено в Китай 2025 " за превръщането на Китай в международен водач в 10 области на технологиите, в това число галактически, биотехнологични и технологии, свързани с електрическите транспортни средства.

Това допуска, че неделното обръщение посредством Туитър може би значи, че Съединени американски щати ще заемат сходна позиция и по отношение на Европейският съюз, който от 22 юни вкара мита от 25% върху вноса на американски артикули за 2,8 милиарда евро като ответна мярка на наложените от администрацията на Тръмп цени върху вноса в Съединените щати на стомана и алуминий от Европейски Съюз.

Още в петък Тръмп заплаши в отговор да таксува с 20% вноса на европейски коли.

В събота Европейската комисар Юрки Катайнен пък съобщи пред френския вестник " Льо Монд ", че " в случай че Съединени американски щати решат да вдигнат своите цени за импорт, няма да имаме различен избор и ще би трябвало още веднъж да реагираме ". " Ние не желаеме да се борим обществено по въпросите за търговията посредством Туитър. Трябва да сложим завършек на ескалацията ", означи Катайнен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР