Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разпуска два консултативни

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разпуска два консултативни
Коментари Харесай

Тръмп разпусна два съвета на бизнес босове към Белия дом преди да се разпаднат в протест

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че разпуска два консултативни съвета към Белия дом, в които участваха ръководители на някои от най-големите корпорации в страната. По този метод той изпревари разпадането им в поредност от протестни оставки на членове поради позицията на президента за расистките и неонацистки шествия и принуждение в Шарлотсвил, щата Вирджиния.

Големи банки и компании за потребителски артикули са обезпокоени, че в случай че шефовете им не работят уверено, ще има загуби поради напън от клиенти и вреди за репутацията на бизнеса им. Днешните събития слагат под сериозна въпросителна щанса да се осъществят проектите на Тръмп за огромни промени в налозите, регулациите и отбраната на американските производители.

В " Туитър " Тръмп разгласи, че " вместо да се оказва напън над предприемачите ", разпуска форума за разискване на политиката за промишлеността и основаването на работни места и съвета за стратегически политически решения. Според " Файненшъл таймс " Белият дом е бил предизвестен, че единият от препоръките всеки миг ще се саморазпусне.

Няколко членове и на двата съвета г инапуснаха, откакто Тръмп първо осъди и двете страни за насилието в Шарлътсвил и му лиши 48 часа персонално да разгласи, че неонацисти, расисти, Ку-Клукс-Клан и войнстващи бранители на " превъзходството на бялата раса " са несъвместими с американските полезности и общество. Но президентът незабавно атакува медиите, че отново били недоволни, а още 24 часа по-късно сподели, че и извънредно леви протестиращи също били отговорни са конфликтите и няма да заема позиция, до момента в който не събере всички обстоятелства за случилото се.

Денис Морисън, основен изпълнителен шеф на Campbell Soup, разгласи в сряда, че подава оставка от индустриални съвет с думите: " Расизмът и убийствата са несъмнено неоправдателни и нямат честен еквивалент с нищо друго, което се случи в Шарлотсвил. Вярвам, че президентът трябваше - и към момента би трябвало - да е еднопосочно безапелационен по този въпрос ".

Оттегли се и сътрудника ѝ Инге Тюлин от 3M, а Джефри Даймън от JPMorgan Chase разгласи, че изрично не се съгласява с реакцията на Тръмп на събитията в Шарлотсвил, тъй като " расизмът, нетолерантността и насилието постоянно са нещо неверно " и " раздухването на разделяне в обществото не е отговорът ". В централата на JPMorgan в Ню Йорк бе импортирана петиция с над 400 000 подписа, призоваваща Дежйми Даймън да се отдръпна от съвета към Тръмп, а митинги имаше пред клонове на банката в щата Ню Джърси.

 Тръмп разпусна два съвета на бизнес босове към Белия дом преди да се разпаднат в митинг
© Reuters

Кризата в съвета стартира с решението от понеделник да напусне в символ на митинг, взето от Кенет Фейзър, ръководителят на фармацевтичния колос Merck. Реакцията на президента бе да упрекна него и съидейниците му в бизнес препоръките към Белия дом, че " единствено се вършат на велики ".

Но в сряда дузина членове на съвета за стратегически политически решения са уведомили ръководителя Стивън Шуорцман, началник на огромния капиталов фонд Blackstone, че ще подадат оставки, в случай че формът не бъде разхлабен. Според два източника на " Ройтерс " по-късно Шуорцман е уведомил президента за решението съветът да се разпусне и скоро Тръмп оповестил, че закрива двата съвета.

Този съвет от 16 души бе основан през декември, с цел да поучава новия президент по какъв начин да се подтиква икономическият напредък, заетостта и продуктивността. Индустриалният съвет се появи през януари, включва 25 бизнес босове и трябваше да оказва помощ с хрумвания за основаването на работни места в Съединени американски щати.

Но съвсем незабавно започнаха и проблемите за членовете в тях. Травик Каланик - през днешния ден към този момент някогашен началник на Uber - бе заставен да напусне през февруари след обвинявания, че категорично е подкрепил заповедта на Тръмп краткотрайно да затвори границата за хора от 7 най-вече мюсюлмански страни от Близкия изток и Африка. Илон Мъск се отдръпна през юни, откакто президентът разгласи отдръпването на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата.

В понеденик си потегли Браян Крзаник, началник на Intel с думите: " Подавам оставка, тъй като желая да напредваме, до момента в който мнозина във Вашингтон са заети най-вече с това да атакуват хората, които не са съгласни с тях ".

Главните изпълнителни шефове на General Electric (Джеф Имелт) и на Dow Chemical (Андрю Ливерис бе ръководител на индустриалния съвет) избраха да останат с Тръмп, като съгласно бизнес издания при тях е надвил претекстът, че Тръмп може да се окаже злопаметен и да навреди на фирмите им.

 Тръмп разпусна два съвета на бизнес босове към Белия дом преди да се разпаднат в митинг
© Reuters

Освен че в сряда рецензии към президента насочиха английският министър председател Тереза Мей и немският канцлер Ангела Меркел, позиция ненадейно заеха и обичайно въздържащите се от политически изказвания висши военни на Съединени американски щати.
С изказвания, че армията не толерира расизъм, екстремизъм и ненавист, тъй като това опонира на полезностите на Америка, излязоха командващите щабовете на сухопътните и военно-въздушните сили, на военноморските сили и на морската пехота.

Срещу омразата и насилието в американското общество се оповестиха вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Рекс Тълърсън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР