Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва визитата си в Ирак

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва визитата си в Ирак
Коментари Харесай

Тръмп: Време е страните възползващи се от военната ни сила, да започнат да си плащат

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп употребява визитата си в Ирак – първа при американски войски в конфликтна зона, откогато зае поста в Белия дом - с цел да отбрани изтеглянето от Сирия и разгласи завършек на американската роля на „ международен служител на реда “, съобщи AFP.
Тръмп, съпроводен от брачната половинка си Мелания, дойде късно в сряда в авиационната база Ал-Асад в Западен Ирак след това, което той разказа като стресиращ, скришен полет на Еър Форс 1.
Той беседва с група от към 100 души най-вече от специфичните елементи и настрана с военни водачи, преди да отпътува няколко часа по-късно след посещаване, което провокира разногласия в Ирак.
Планираната среща с иракския министър председател Адел Абдел Махди бе анулирана и сменена с телефонно позвъняване, оповестиха от кабинета на премиера.
Тръмп предложения Абдел Махди да посети Вашингтон и той е приел, оповестиха от Белия дом.
Той се ръкува с униформени бойци, раздаде подписи и театралничи за фотоси в базата.
Повдигащите духа президентски визити на американски бойци във военните зони е дългогодишна традиция в годините след терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година
" Не е почтено, когато бремето пада все върху нас ". Ние не желаеме от нас да се възползват толкоз страни, поради нашата невероятна военна мощ. Те не заплащат за това и ще би трябвало да го създадат. "
" Ние сме разпръснати по целия свят. Дори в страни, за които множеството хора даже не са чували. Честно казано, това е неуместно ", добави той.
Тръмп съобщи пред кореспонденти, че е отхвърлил настояването на генералите за продължение военното наличие в Сирия, където към 2 000 американски бойци, към които се причисляват други задгранични войски, подкрепят локалните бойци, борещи се с ислямската джихадистка група „ Ислямска страна “(ИД).
Посещението на Тръмп провокира рецензии, в това число от страна на някогашния министър председател Хайдер ал-Абади.
Начинът на визитата на Тръмп " не е съпоставим с дипломатическите правила и връзките със суверенните страни ", съобщи Абади.
" Действията във връзка с Ирак и неговия суверенитет по този метод ще навреди на иракско-американските връзки ", добави той.
Подкрепяните от Иран групи, които образуват основен блок в иракския парламент, реагираха яростно.
От шиитското придвижване Харакат ал Нуджаба споделиха, че наличието на американските сили в Ирак е " нарушаване на суверенитета на страната " и " в този момент е обвързване на държавното управление да изгони американските сили ".
" Неуважението на Тръмп към суверенитета на Ирак няма да остане ненаказано, " сподели той, добавяйки, че " няма да разреши на Ирак да бъде база, употребена за опасност за други страни ".
Ръководителят на проиранската военизирана група Асаиб Ахл ал-Хак, Каис ал-Хазали, написа в Туитър, че " визитата на Тръмп в американска военна база без оглед на дипломатическите правила разкрива действителността на американския план в Ирак ".
Отговорът на Ирак, сподели той, " ще бъде решението на Народното събрание да в профил военните ви сили " едностранно.
ИД, която в миналото контролираше територии в Ирак и Сирия, беше изтласкана и сега е в конспиративност.
Според стенограма, публикувана от Белия дом, Тръпм е благодарил на войските за " съвсем цялостното заличаване " на ИД и споделил, че някои американски бойци от Сирия ще дойдат тук за престой, само че доста от тях ще се върнат вкъщи ".
След като напусна Ирак, Тръмп спря в авиобазата на Рамщайн в Германия, преди да отлети за Съединените щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР