Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите
Коментари Харесай

Румен Радев: Тръмп поиска държавите от НАТО да дават 4% от БВП за отбрана

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е изискал през днешния ден от своите сътрудници от НАТО да усилят неотложно до два % от Брутният вътрешен продукт на техните страни разноските за защита. Това заяви президентът Румен Радев пред български публицисти в коридорите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.
Днешната среща е доста значима, тъй като би трябвало да показва единството, солидарността и решителността на всички страни членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който приказва първи, сложи въпроса освен да се реализиран два %, и то през днешния ден, а към този момент нова преграда - четири %. Той потегли, откакто разгласи това, разясни българският държавен глава.

Президентът Радев е сложил пред своите сътрудници въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни качества, в случай че не бъдат достигнати тези два % в този момент. Никой не приказва за четири %, това сега не се разисква, уточни Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, добави той.
НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни страни, обединени от стратегически цели и общи полезности. Президентът Тръмп въпреки това е прав, тъй като всяка страна би трябвало да способства в днешния свят на растяща неопределеност, да построява ефикасни качества. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква принуда в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, по-късно то се анулира, разяснява българският държавен глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР