Президентът на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен
Коментари Харесай

Тръмп подписа закон за обезщетяване на жертви на Холокоста, който Полша смята за дискриминационен

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила подписа закон за обезщетяване на жертви на Холокоста, който съгласно държавното управление на Полша е дискриминационен, съобщи Асошиейтед прес.

Законът изисква от Държавния департамент да рапортува на Конгреса какви ограничения подхващат европейските страни за обезщетяване на оживели от Холокоста или техни наследници за иззети парцели по време на нацисткото и комунистическото ръководство.

Законът не дава на Съединени американски щати пълномощия да подхваща дейности против някоя страна, нито загатва поименно Полша. Полша обаче е единствената страна в Европа, която не е приела закон за обезщетяване на някогашни притежатели за иззетите им парцели по време на бурните събития от европейската история от 20-и век, и Варшава счита, че законът е ориентиран срещу нея.

Говорителят на полския президент Анджей Дуда Кшищоф Лапински съобщи, че от Полша не би трябвало да се чака да заплаща компенсации за загуби и вреди, породени от нацистка Германия, която е окупирала Полша по време на Втората международна война.

Американският закон "може да е рисков, доколкото може да се предявят искове ", и този проблем би трябвало да се разиска по дипломатически път, съобщи Лапински.

През Втората международна война нацистите конфискуваха еврейски парцели в Полша и избиха по-голямата част от полската еврейска общественост. След войната комунистическото ръководство конфискува и национализира доста парцели, чиито притежатели в множеството случаи не бяха евреи.

След рухването на комунизма обособени хора си върнаха парцелите по правосъден път, само че досега Полша не е приела обхватна нормативна рамка за тази процедура.

Полският външен министър Яцек Чапутович съобщи, че натискът, който Съединени американски щати оказват посредством този закон, незаслужено слага еврейските ищци над нееврейските и това поражда напрежение в Полша. Той акцентира, че Полша третира всички полски жители като равнопоставени.

Чапутович уточни, че поляци неевреи са се борили против нацистка Германия, а по-късно са се открили в Съединени американски щати, оставяйки след себе си парцели, които са били иззети от комунистическия режим. "Положението с техните парцели тук остава неуредено и никой не приказва от тяхно име, а единствено от името на евреите. Това не е хубаво, тъй като разделя обществото ни. Позицията на Конгреса на Съединени американски щати желае привилегии за евреите, за еврейската общественост, само че не и за поляците. Мисля, че живеещите в Съединени американски щати поляци може да се почувстват оскърбени от това ", сподели полският външен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР