Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец,
Коментари Харесай

Доналд Тръмп изтегля войници и от СОмалия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, подреди по-голямата част от американските бойци в Сомалия да бъдат изтеглени, предадоха международните организации. Подобни начинания той към този момент имаше в Афганистан, Сирия и Германия

" Част от силите ще може да бъдат предислоцирани отвън Източна Африка. Останалите обаче ще бъдат трансферирани от Сомалия към прилежащите страни, с цел да бъдат вероятни трансгранични интервенции на Съединените щати и техните партньорски сили за поддържане на натиска върху прибягващи до принуждение екстремистки организации ", разгласи министерството на защитата на Съединени американски щати.

Комюникето не съдържа детайлности. В него единствено се споделя, че изтеглянето ще стане при започване на идната година, отбелязва Асошиейтед прес.

Франс прес напомня, че в този момент към 700 бойци от американските специфични елементи образоват и поучават сомалийската войска в битката й против свързаната с Ал Каида джихадистка формация Аш Шабаб.

" Съединените щати не се изтеглят, нито се отхвърлят от уговорките си към Африка ", акцентира Пентагонът. Той даде обещание американските въоръжени сили да " запазят своя потенциал да организират целенасочени антитерористични интервенции в Сомалия ", както и да продължат разследващите си интервенции в тази страна от Африканския рог.

Съобщението е в унисон с желанието на Тръмп да изтегли американските войски от главните театри на външни интервенции и да приключи " безкрайните войни " на Америка. Тази негова позиция има поддръжката на огромна част от обществеността.

От успеха на демократа Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати при започване на предишния месец, републиканецът Тръмп, въпреки и още да не е признал своето проваляне, се пробва да форсира изтеглянето на американските бойци от няколко страни, и по-специално Афганистан и Ирак, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Генералният контрольор на Пентагона предизвести неотдавна, че Аш Шабаб остава сериозна опасност в Сомалия и района. Групировката " продължава да се приспособява, да се съпротивлява, и остава в положение да нападна западните ползи и техните сътрудници в Сомалия и Източна Африка ", установи той в отчет, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР