Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на председателя на ЕК

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на председателя на ЕК
Коментари Харесай

Тръмп: Щом имаме споразумение с Юнкер, значи е жилав и добър

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп благодари на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер за работата му, помогнала да се понижат разликите по комерсиалните въпроси и съобщи, че администрацията му насочва предизвестие към "измамниците в международната търговия ", заяви ДПА.

Вчера Тръмп и Юнкер реализираха съглашение да не вкарват нови наказателни цени и да понижат бариерите пред трансатлантическата търговия. Лидерите се съгласиха да разширят вноса на американски полутечен газ в Европа. Наред с това Тръмп и Юнкер се договориха да понижат митата за импорт на индустриална продукция, в това число на колите. Засега няма да бъдат въвеждани нови мита най-малко до момента в който договарянията сред Съединени американски щати и Европейски Съюз не престават.

След срещата с Юнкер Тръмп беше в Гранит сити, щата Илинойс, на гала по случай възобновяване на индустриалната активност на стоманодобивен цех. Той упрекна Китай в нечестна търговия, кражба на интелектуална благосъстоятелност и блян да навреди на американските фермери. Голяма част от речта му, произнесена преди междинните избори наесен, бе отдадена на откриването на нови работни места и възобновяване на американската стопанска система. Тръмп упрекна предходните американски ръководители, че са се "предали " в комерсиалните борби и не са защитавали ползите на служащите. В същото време похвали наложените наскоро мита върху стоманата и алуминия - ограничения, с които стартира комерсиална война и която продължава да основава проблеми макар рамковото съглашение с Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тръмп сподели, че през вчерашния ден с Европейски Съюз е било реализирано доста значимо съглашение за последователно понижаване на комерсиалните бариери и определяне на почтени и "реципрочни " търговски връзки, като посочи, че "реципрочни " е обичаната му дума.
"Искам персонално да благодаря на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за работата за реализиране на това историческо съглашение ", сподели Тръмп, смекчавайки тона си към Европейски Съюз, който този месец назова "враг ", отбелязва ДПА.

"Той в действителност е доста жилест, доста интелигентен, доста добър човек. Разбира се, в случай че не бях стигнал до договорка с него, нямаше да кажа това. Щях да кажа, че е ужасяващ човек ", съобщи Тръмп.

В четвъртък Юнкер разгласи, че цените за импорт на алуминий и стомана ще бъдат върнати на предходното им ниво, а Европейски Съюз ще анулира митата, които вкара като отговор на дейностите на Съединените щати.

Новото съглашение понижи напрежението, което се наслои, откакто Тръмп се закани да вкара спомагателни мита за вноса на коли от Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР