Президентът на САЩ Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е

...
Президентът на САЩ Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е
Коментари Харесай

Джо Байдън отново нарече геноцид събитията в Османската империя през 1915 г., разгневявайки Турция

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в означи 107-ата годишнина от началото на " арменския геноцид ", като направи изказване в памет на 1,5 милиона арменци, " които са били депортирани, избити или изпратени на гибел в акция на изтребване ", съобщи Асошиейтед прес. В изказването не се загатва съветската инвазия в Украйна, която Байдън също назова геноцид.

" Подновяваме обещанието си да останем бдителни против разрушителното въздействие на омразата във всичките ѝ форми ", сподели Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в. „ Ангажираме се да приказваме намерено и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света ", добави той.

През 1915 година османските управляващи арестуват арменски интелектуалци и публични водачи в Константинопол, сегашен Истанбул. В изказването на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април слага началото на геноцида.

Изпълнявайки заричане от предизборната си акция, Байдън употребява термина,,геноцид " за събитията от 1915 година за първи път предходната година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, с цел да не обидят членката на НАТО Турция.

Днес, както и предходната година, Турция отхвърли и осъди изказванията на Байдън за събитията от 1915 година

" Изявления, които са несъвместими с историческите обстоятелства и интернационалното право във връзка с събитията от 1915 година, са невалидни. Това включва и злощастното изказване, направено от президента на Съединени американски щати през днешния ден, което е повтаряне на грешката, която той направи през 2021 година ", се споделя в изказване на министерството на външните работи.

Анкара отхвърля " сходни изказвания и решения, които изопачават историческите обстоятелства с политически претекстове ", уточни министерството и осъди " тези, които упорстват на тази неточност ".

Турция още веднъж прикани за основаване на взаимна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за проучване на противоречивите епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 година съставляват геноцид. Турция признава, че доста арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при конфликти по време на Първата международна война, само че оспорва данните за броя им и отхвърля убийствата да са били редовно проведени и да съставляват геноцид.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР