Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7,
Коментари Харесай

САЩ ще предостави изтребители Ф-16 на Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред водачите на Г-7, че Вашингтон ще поддържа даването на съвременни военни самолети, в това число Ф-16 на Украйна и ще поддържа напъните за образование на киевските водачи, съобщи почитан чиновник на Белия дом пред Агенция Франс Прес.

Стъпката на Съединени американски щати е сигнал за огромен пробив за Киев, който неведнъж - и до неотдавна безрезултатно - настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да дават високотехнологични самолети, до момента в който се бори да отблъсне нашествието на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като  " историческо решение "  и добави, че чака с неспокойствие да " разиска практическото осъществяване " на проекта в Хирошима.

Байдън съобщи, че Съединените щати " ще поддържат взаимните старания с нашите съдружници и сътрудници за образование на украински водачи на изтребители от четвърто потомство, в това число Ф-16, за по-нататъшно подсилване и възстановяване на качествата на украинските военновъздушни сили ", съгласно формалния представител.

" Тъй като образованието се организира през идващите месеци, нашата коалиция от страни, участващи в това изпитание, ще реши по кое време фактически да даде самолети, какъв брой ще предоставим и кой ще ги даде. "

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

" Обединеното кралство ще работи дружно със Съединени американски щати и Нидерландия, Белгия и Дания, с цел да получи Украйна бойния въздушен капацитет, от който се нуждае ", написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави " Ние сме единни. "

Изпълняващият длъжността министър на защитата на Дания Троелс Лунд Поулсен съобщи, че " в този момент ще може да се придвижи напред за групов принос за образование на украински водачи за ръководство на Ф-16 ".

Началникът на щаба на Зеленски съобщи, че украинският президент и Байдън ще обсъдят редица тематики при срещата си в Япония, в това число интернационалната коалиция за изтребителите, с помощта на която Киев " доста скоро ще разполага с всичко належащо за отбрана на нашето небе, нашите градове и нашите жители ".

Има консенсус за предоставянето на високотехнологични бойни самолети на Украйна, само че поддръжката на Съединени американски щати е от основно значение, защото по закон те би трябвало да одобрят реекспорта на американско съоръжение, закупено от съдружници, в това число на самолети Ф-16.

По-рано тази седмица Сунак и нидерландският министър-председател Марк Рюте дадоха обещание да изградят " интернационална коалиция " за обезпечаване на поддръжка за изтребителите на Украйна - стъпка, която Зеленски дефинира като " доста позитивна ".

В понеделник Сунак съобщи, че Обединеното кралство се готви да открие летателно учебно заведение за образование на украински водачи, а френският президент Еманюел Макрон също предложи да направи това, само че изключи опцията да изпрати бойни самолети в Киев.

Преди това американската съпротива против даването на съвременни самолети се съсредоточаваше върху дългия период и високата цена, като публични лица твърдяха, че има по-рентабилни средства за усилване на противовъздушната защита на Киев.

През април високопоставеният американски боен военачалник Марк Мили съобщи, че по-добър вид е наземната защита.

" Задачата е да се управлява въздушното пространство ", сподели той пред публицисти в Германия.

" Най-бързият метод да се реализира това за Украйна е посредством противовъздушна защита ", добави той.

Но наподобява, че Ф-16 ще се причислят към листата с други съвременни системи като западни танкове и оръжия с огромен обхват, които поддръжниците на Украйна се съгласиха да дават след първична принуда.

Марк Канчън, старши консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, съобщи преди коментара на служителя на Белия дом, че Ф-16 са " доста скъпи и няма да трансформират коренно салдото на силите ".

Но той също по този начин означи, че те имат " психическо значение " заради многократните претенции на Зеленски.

Съединените щати са отпред на напъните за интернационална поддръжка за Украйна, като бързо сътвориха коалиция в поддръжка на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 година и координираха помощта от десетки страни.

Общата интернационална военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като Съединени американски щати са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани транспортни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна защита, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и огромно многообразие от муниции.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона - към 6100 военнослужещи - в интервенции с комбинирани оръжия и 4000 - в обособени системи. Повече от две дузини други страни също вземат участие в образованието, което досега е предоставило образование на повече от 52 000 украински бойци.

Източници: dariknews.bg, БНР, segabg.com

 

 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР