Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че американски самолети

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че американски самолети
Коментари Харесай

Байдън одобри спускането на хуманитарна помощ в ивицата Газа от американски самолети

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи през днешния ден, че американски самолети ще стартират да спускат филантропична помощ в линията Газа, съобщи Асошиейтед прес. Президентът разгласи решението, откакто през вчерашния ден минимум 115 палестинци починаха и над 750 бяха ранени в Газа, по данни на следеното от екстремистката формация „ Хамас “ здравно министерство в палестинския анклав. Според очевидци ситуирани наоколо израелски военни са разкрили огън по голям брой от хора, струпали се около филантропичен ескорт.

Байдън разгласи решението за филантропичната помощ при срещата си с италианския министър председател Джорджа Мелони в Белия дом. Американският водач посочи, че спускането на филантропичната помощ ще стартира „ в околните дни “. Джо Байдън съобщи, че се надява да бъде подписано съглашение за преустановяване на огъня сред Израел и   " Хамас " до началото на мюсюлманския месец на постите Рамазан, който стартира на 10 март, съобщи Ройтерс.

 

Ръководителят на болничното заведение в град Газа, в която са лекувани някои от ранените при кръвопролитията към конвоя с филантропична помощ, съобщи, че повече от 80 % от тях са с огнестрелни рани, което допуска, че е имало интензивна пукотевица от страна на израелските войски, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на здравните управляващи минимум 115 палестинци бяха убити, а повече от 750 други ранени, когато съгласно очевидци намиращи се наоколо израелски бойци са разкрили огън, до момента в който големи тълпи са се втурнали да вземат стоките от конвоя с помощи. Израел съобщи, че доста от починалите са били стъпкани при блъсканицата, която почнала, когато обезверени палестинци в Газа се втурнали към камионите с помощи. Израел твърди, че бойците му са произвели предупредителни изстрели, откакто тълпата се е насочила към тях по заплашителен метод.

Д-р Мохамед Салха, изпълняващ длъжността шеф на болница " Ал Ауда ", съобщи пред АП, че от 176-те ранени, докарани в лечебното заведение, 142 са с огнестрелни рани, а останалите 34 са с пострадвания от блъсканицата. Той не можа да уточни повода за гибелта на убитите, защото телата са били откарани в държавни лечебни заведения за броене. Служителите на тези лечебни заведения не бяха открити незабавно.

Кръвопролитията подчертаха по какъв начин хаосът в изискванията на съвсем 5-месечната израелска атака осакатява напъните за даване на помощ на 2,3 млн. палестинци в Газа, една четвърт от които съгласно Организация на обединените нации са изправени пред апетит. 

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че пагубната филантропична обстановка в линията Газа и засилващият се апетит измежду цивилните на фона на продължаващото израелско военно нахлуване са отговорни за вчерашната крах на десетки палестинци при идването на конвоя, пренасящ филантропична помощ, съобщи ДПА.

" Тези хора са толкоз обезверени за храна, прясна вода, за каквито и да е ресурси, че рискуват живота си, с цел да получат храна и ресурси за себе си и за децата си “, посочи представителят на СЗО в Женева Кристиан Линдмайер, който дефинира обстановката в Газа като трагична и пагубна. Той сподели още, че съгласно управляващите в палестинския анклав десет деца са умряли от октомври до момента поради неналичието на храна и е допустимо да има още такива случаи. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР