Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще пътува до

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще пътува до
Коментари Харесай

Байдън планира визита във Виетнам

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че ще пътува до Виетнам " скоро " като част от напъните за възстановяване на връзките с Ханой, до момента в който Вашингтон се стреми да противодейства на въздействието на Китай в района.


" Скоро ще отида във Виетнам, тъй като Виетнам желае да промени връзките ни и да се трансформира в наш сътрудник ", сподели Байдън по време на тирада в Ню Мексико.

" Намираме се в обстановка, в която всички тези промени по света се случват в миг, в който имаме опция... да променим динамичността ", добави той.

Съединените щати и Виетнам поддържат все по-тесни търговски връзки, като и двете страни споделят загрижеността си от възходящата мощ на Китай в района.

От години се усилват търканията сред Пекин и страните от Югоизточна Азия, изключително Виетнам и Филипините, поради възходящите искания на Китай в Южнокитайско море.

През април Вашингтон и Ханой дадоха обещание да подобрят дипломатическите си връзки, когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен направи малко посещаване във Виетнам на път за срещата на външните министри от Групата на седемте (Г7) в Япония.

" Смятаме, че това е удобен миг да повишим равнището на съществуващото ни партньорство ", съобщи Блинкен пред кореспонденти след срещите си с виетнамските водачи.

" През последните 10 години имаме това всеобхватно партньорство, което сътвори необикновено мощна основа за съдействие в доста разнообразни области. В резултат на това считаме, че това е подобаващ миг да отидем още по-далеч ", добави американският посланик.

Блинкен участва и на полагането на основите на ново американско посолство в Ханой./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР