Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е приел покана

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е приел покана
Коментари Харесай

Байдън ще посети Северна Ирландия през април

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е приел покана на английския министър председател Риши Сунак да посети Северна Ирландия през април във връзка 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, което значително постави завършек на политическото принуждение там, оповестява " Ройтерс ".

На срещата на върха за пускане на идната фаза от сред Съединените щати, Австралия и Англия Сунак попита Байдън дали ще участва на честванията.

" Очаквам с неспокойствие нашите диалози и, което е значимо, да Ви поканя в Северна Ирландия, като се надяваме, че ще можете да присъствате, с цел да отбележим годишнината от Споразумението от Разпети петък ", съобщи Сунак при започване на двустранна среща във военната база на Военноморски сили на Съединени американски щати " Пойнт Лома " в Сан Диего.
 Постигната е договорка сред Англия и Европейски Съюз за Северна Ирландия Обновена
Постигната е договорка сред Англия и Европейски Съюз за Северна Ирландия

Очаква се позицията на юнионистите

" Знам, че е нещо доста особено и персонално за Вас. Ще се радваме да бъдете с нас ", увери Сунак.

Байдън отвърна, че има намерение " да посети Северна Ирландия и Република Ирландия ".

Споразумението от Разпети петък е спокойно съглашение, което значително постави завършек на " Смутните времена " - три десетилетия на принуждение, което разтърсваше Северна Ирландия от края на 60-те години на предишния век. То беше подписано на 10 април 1998 година, отчасти с посредничеството на държавното управление на Съединени американски щати на тогавашния президент Бил Клинтън.

През последните месеци обаче откакто най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия бойкотира събранието за шерване на властта, което беше част от мирното съглашение, в символ на митинг против комерсиалните правила след Брекзит, които третираха провинцията по друг метод от останалата част от Англия.
 Стрелба против служител на реда в Северна Ирландия връща остарели страхове Обновена
Стрелба против служител на реда в Северна Ирландия връща остарели страхове

Той е в сериозно състояние
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР