Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е чел доклада

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е чел доклада
Коментари Харесай

Ще посмее ли Джо Байдън да нанесе удар по принца и саудитците

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е чел отчета на американското разузнаване за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, който се чака да бъде оповестен напълно скоро, съобщи Франс прес.

Централно разузнавателно управление на САЩ е имал главен принос за правенето на документа. В него се твърди, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил и евентуално е разпоредил убийството на Кашоги, който пишеше публикации за " Вашингтон пост " - издание, критикуващо политиките на принца, декларират четирима неназовани американски представители, съобщи Ройтерс.

Президентът Джо Байдън скоро ще беседва за първи път с краля на Саудитска Арабия Салман, а американската администрация ще разгласява отчета на американското разузнаване за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, заяви през вчерашния ден представителят на Белия дом Джен Саки.

Саки не пожела да удостовери по кое време ще бъде извършен диалогът и по кое време ще бъде оповестен отчетът. " Разговорът ще се състои доста скоро, само че към момента планираме точния миг ", съобщи тя. Декласифицираният отчет също ще бъде оповестен скоро от шефа на Националното разузнаване Аврил Хейнс, добави Саки.

Говорителят удостовери желанието на президента Джо Байдън да " прекалибрира " връзките с Рияд спрямо предходната американска администрация, която неведнъж бе упреквана, че си затваря очите по въпроса с човешките права.

" Това значи, че президентът няма да мълчи, той ще приказва на всеослушание, когато има терзания по въпроса за нарушавания на човешките права, по въпроса за неналичието на независимост на слово и на изложение ", сподели Саки.

Публикуването на отчета за убийството на Хашоги би трябвало да е първи тест за това прекалибриране на връзките, означават международните организации.

Как реагираха западни медии в очакване на отчета

Във връзка със случая " Кашоги " " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция, също отбелязва, че американското държавно управление се готви да огласи разследваща оценка, съгласно която саудитският престолонаследник е съизвършител в убийството на журналиста.

 Реформите не престават: Саудитките към този момент ще могат да служат в армията Виж още

На този декор Белият дом е изправен пред апели на правозащитници и саудитски дисиденти " да нанесе удар " против нарушаванията на Саудитска Арабия на правата на индивида посредством нови наказания, които биха могли да оказват помощ за възпиране на репресиите на принц Мохамед против дисиденти и да извърнат страницата след " прегръщането с деспоти " на държавното управление на Тръмп, написа вестникът.

Макар и съгласно мнозина специалисти да е малко евентуален, възможен ход с непосредствено санкциониране на принц Мохамед може да има съществени измерения за бъдещето му като правоприемник на трона, разяснява " Гардиън ".

Като претендент за президент Байдън назова Саудитска Арабия " парий ". Сега му се постанова да се занимава с нея, написа " Вашингтон пост ". Авторът на коментарната публикация Дейвид Сенгър отбелязва, че като кандидат-президент Байдън не е оставил никакво подозрение какво съгласно него би трябвало да бъде отношението на Съединени американски щати към Саудитска Арабия.

 Нова страница - Саудитска Арабия и съдружниците й възстановят връзките си с Катар Виж още

Неговият проект, както съобщи самият той, беше да накара саудитците " да си платят цената и да се трансфорат фактически в парий, какъвто те са ". Авторът добавя, че Байдън е бил също толкоз високомерен и към саудитското кралско семейство и настоящето ръководство на кралството.

Сега, написа в публикацията, на американския президент се постанова да се занимава с това ръководство и да извърши предизборните си обещания да приключи оръжейните доставки и да огласи заключенията на американското разузнаване за ролята на принц Мохамед - саудитския престолонаследник и в действителност водач на страната - в убийството на журналиста и отстъпник Джамал Кашоги.

" Укорите " на Джо Байдън са сигнал за пренастройване на връзките със Саудитска Арабия, написа " Файненшъл таймс ". Изданието отбелязва, че Белият дом се дистанцира от принц Мохамед бин Салман.

 Помпейо пред принц Салман: Съединени американски щати поддържат Саудитска Арабия да се пази Виж още

Операция в миг на очакване

Принц Мохамед бин Салман претърпя сполучлива хирургическа интервенция за премахване на апендикса и малко по-късно беше изписан от болничното заведение, заяви кралският двор, представен от Асошиейтед прес.

Операцията на 35-годишният принц, осъществена в профилираната болница " Крал Фейсал " в Рияд, е била лапароскопска, т.е. безкръвна.

Няколко думи за принца

Мохамед, наследник на крал Салман, концентрира в ръцете си големи пълномощия в кралството, откакто през 2017 година беше избран за престолонаследник. Оттогава той извърши голям брой промени за либерализиране на надълбоко консервативното общество, както и за модернизиране на зависещата от петрола стопанска система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР