Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да поиска от Конгреса

...
Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да поиска от Конгреса
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Белият дом ще въоръжава Тайван през бюджета за Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън има намерение да изиска от Конгреса да финансира въоръжаването на Тайван като част от спомагателния бюджет за Украйна, съобщи Financial Times. „ Белият дом ще изиска от Конгреса да финансира оръжия за Тайван като част от в допълнение искане за бюджет за Украйна “, написа изданието.

Искането на Белия дом е ориентирано към ускорение на доставките на оръжие за Тайван на фона на „ хипотетична възходяща опасност от Пекин “.

Службата за ръководство и бюджет на Съединени американски щати ще включи финансиране за Тайван в спомагателното искане като част от напъните за ускорение на доставките на оръжие. Ако бъде утвърден от Конгреса, това ще бъде първият път, когато Тайван получава оръжие посредством финансираната от данъкоплатците система на Съединени американски щати, отбелязва изданието.

Очаква се Белият дом да изпрати настояването този месец. Вестникът отбелязва, че Овалният кабинет е отказал да разяснява или да даде детайлности за това какъв брой пари ще бъдат поискани за Тайван. По-рано Байдън утвърди 345 млн. $ помощ за защита за Тайван.

В средата на юли ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати ген. Марк Мили съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да ускорят доставките на оръжие за Тайван, с цел да подобрят отбранителните качества на острова. Според Мили главните потребности на Тайван са противовъздушна защита и съоръжение, което може да поразява морски цели от земята. Той добави, че Съединени американски щати обмислят разновидности за смяна на местоположението на контингента си в Азиатско-тихоокеанския район.

Китай неведнъж прикани Съединени американски щати да спрат да продават оръжие на Тайван и да основават напрежение в Тайванския пролив. Китайското външно министерство означи, че военното взаимоотношение сред Съединени американски щати и Тайван и продажбите на оръжие от Вашингтон за Тайпе жестоко нарушават правилото за „ един Китай “ и трите взаимни официални съобщения сред Съединени американски щати и Китай, както и „ предизвикват огромни вреди на суверенитета и ползите на сигурността на Китай “ и заплашват стабилността в Тайвански пролив.

Ситуацията около Тайван ескалира през  август 2022 година, когато тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети острова. Китай, който счита Тайван за своя територия, осъди визитата на Пелоси, което изтълкува като поддръжка на Съединени американски щати за тайванския фракционизъм. В отговор Пекин организира огромни военни учения.

Официалните връзки сред централното държавно управление на КНР и нейната островна провинция бяха прекратени през 1949 година, откакто победените сили на Гоминдан, водени от Чан Кайшъ, се реалокираха в Тайван в революция с Китайската комунистическа партия.

 

Инфо: obektivno.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР