Президентът на САЩ Джо Байдън спечели почти всички щатски надпревари

...
Президентът на САЩ Джо Байдън спечели почти всички щатски надпревари
Коментари Харесай

Ройтерс: Протестен вот заради Газа в седем щата поставя въпроси пред Байдън

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън завоюва съвсем всички щатски съревнования за президентската номинация на Демократическата партия за изборите през ноември в по този начин наречения супервторник. Но осезателен протестен избор в Минесота и шест други щата, ориентиран против американската държавна поддръжка за Израел в спора с радикалното палестинско придвижване " Хамас ", слага неуместни въпроси пред неговата акция за преизбиране на поста. Това съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

При преброени над 90 % от гласовете в щата Минесота в 19 % от бюлетините на демократите е маркирано " Не поддържам никого ", показва организацията, като прецизира, че това е знак за опълчване против поддръжката на Байдън за израелските удари против " Хамас " в популации с палестинци анклав.

Протестен избор е регистриран в гласуването за номинацията на Демократическата партия в Съединени американски щати и в щатите Алабама, Колорадо, Айова, Масачузетс, Северна Каролина и Тенеси.

Процентите на вота " Не поддържам никого " от 3,9 в Айова до 12,7 в Северна Каролина, при преброени повече от 85% от бюлетините във всеки един от посочените щати, гласи информацията на организацията за социологическо изследване " Едисън Рисърч ".

Военните дейности на Израел в Газа са предизвикали филантропично злополучие, показва Ройтерс. По данни на здравното министерство на групировката " Хамас ", която управлява линията, броят на жертвите в анклава от началото на израелското нахлуване към този момент надвишава 30 000. Офанзивата на Израел пристигна в отговор на изненадващата кървава офанзива на бойците на " Хамас " в Южен Израел на 7 октомври, при която съгласно израелската информация са убити към 1200 души, множеството от които цивилни.

Според " Едисън Рисърч " протестен избор идва и от студенти, дами от предградията и демократични еврейски деятели, а освен от американски мюсюлмани. Над 100 хиляди души, или 13% от гласоподавателите, дадоха протестен избор на първичните избори в щата Мичиган предходната седмица.

Организатори на събранията на Републиканската партия в Минесота обявиха, че не са очаквали протестният избор да доближи равнището от Мичиган, където има доста население от арабски генезис. За сметка на това делът на протестния избор в Минесота се е оказал даже по-голям, отбелязва Ройтерс.
" Това е мощно средство за изпращане на обръщение към държавното управление ", споделя за организацията 22-годишният студент по право в университета на Минесота Крисчън Питърсън. " Байдън би трябвало да спре отпущането на военна помощ на Израел ", прибавя той. Питърсън се е декларирал като самостоятелен за изборите, като показва, че на предходните президентски избори през 2020 година е дал гласа си за Байдън, само че в този момент е отбелязал " Не поддържам никого ".

Ройтерс обръща внимание на обстоятелството, че в основните градове на щата Минесота има забележителен брой американски жители от сомалийски генезис, като американската либералка Илхан Омар, която в Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати показва окръг в щата и която е неприкрит критик на политиката на Байдън във връзка с Израел.

26-годишният Уолтър Фром от град Минеаполис, който се дефинира като антиционистки евреин, споделя, че неговото гражданско придвижване " Действай, Минесота! " (Take Action Minnesota) поддържа акцията с протестния избор.

" Свързах се с доста еврейски общности в Градовете близнаци тук (Сейнт Пол и Минесота - бел. ред.), както и с другари от други места в Съединени американски щати ", декларира за Ройтерс Фром, като добавя, че придвижването на протестния избор се разраства освен в Джорджия и Пенсилвания, където то работи интензивно, само че и в други щати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР