Президентът на САЩ Джо Байдън ще изпрати на Конгреса спешно

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще изпрати на Конгреса спешно
Коментари Харесай

Байдън поиска нови милиарди военна помощ за Израел и Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще изпрати на Конгреса " незабавно искане за бюджет за финансиране на потребностите на националната сигурност на Америка в поддръжка на нашите значими сътрудници, в това число Израел и Украйна ".

Това излиза наяве от негово послание към нацията в четвъртък вечер след пътуването му до Тел Авив на фона на ожесточаващия се спор сред Израел и „ Хамас “, който продължава към този момент втора седмица.

„ Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от американците да похарчат още милиарди долари, с цел да оказват помощ на Израел да се бори с „ Хамас “, а началникът на защитата на еврейската страна сподели на бойците си да бъдат подготвени да влязат в линията Газа, с цел да унищожат палестинската формация. В излъчена по малкия екран тирада в Белия дом късно в четвъртък, в която бяха наранени и напъните на Украйна да отблъсне съветската инвазия, Байдън съобщи, че Хамас се стреми да " унищожи " израелската народна власт по същия метод, както Москва украинската “, показва Reuters.

Президентът също по този начин акцентира незабавната нужда от даване на помощ на палестинските цивилни жители в Газа, които нямат храна, вода и медикаменти.

" Не можем да подценяваме почтените палестинци, които желаят единствено да живеят в мир и да имат благоприятни условия ", споделя Байдън.

В същото време наподобява, че Израел е все по-близо до пълномащабно навлизане в Газа. Израелските военни са струпали хора и съоръжение покрай границата, а в четвъртък израелският министър на защитата Йоав Галант се обръща към бойци, събрани там, с думите:

" Сега виждате Газа от разстояние, скоро ще я видите от вътрешната страна. Командата ще пристигна ".

Байдън декларира, че в петък ще изиска от Конгреса да утвърди в допълнение финансиране за " сериозния сътрудник " Израел. Според изтониците на Reuters тя ще бъде към 14 милиарда $.

" Това е умна инвестиция, която ще донесе дивиденти за американската сигурност за поколенията ", безапелационен е Байдън.

А думите на Айман Сафади, външен министър на Йордания, удостоверяват частично тази констатация.

" Всички признаци сочат, че най-лошото следва ", споделя той пред кореспонденти в Аман.

Помощта се движи постепенно и е малко

По време на осемчасовото си посещаване в Тел Авив в сряда Байдън се опита да подписа договорка за доставка на помощи в Газа, само че имаше единствено стеснен триумф, откакто Израел и Египет се договориха 20 камиона с филантропични доставки да преминат към анклава.

Макар че упованията са помощта да влезе в Газа в петък обаче, възможностите наподобява понижават, показва осведомителната организация и цитира новоназначения специфичен делегат на Съединени американски щати по филантропичните въпроси в Близкия изток Дейвид Сатърфийлд, който споделя, че към момента договаря за " точните условия " на доставките на помощта с израелски и египетски представители.

Организация на обединените нации обаче приканва помощта да се върне на равнищата отпреди спора - 100 камиона дневно. Генералният секретар Антонио Гутериш възнамерява да посети граничния пункт Рафах от Египет към Газа в петък.

Огнища на напрежение отвън Газа

Междувременно гърмежът в болница в Газа в сряда, който разгневи арабския свят, макар че Израел сподели доказателства, че не стои зад удара, и предстоящата сухопътна инвазия ускоряват опасенията за разпространяване на спора.

Палестинците упрекват израелски въздушен удар за гърмежа в болничното заведение, само че Израел твърди, че той е породен от несполучлив ракетен изстрел на палестински бойци. Байдън поддържа израелската версия, както и министър председателят на Англия Риши Сунак.

Ръководеното от „ Хамас “ министерство на вътрешните работи на Газа оповестява, че 21 палестинци са починали, а 71 са били ранени през нощта при израелски въздушни удари, ориентирани против домове в южния град Хан Юнис, и че спасителите търсят жертви под руините.

В четвъртък Пентагонът на собствен ред оповестява, че боен транспортен съд на Военноморски сили на Съединени американски щати е прихванал три крилати ракети и няколко безпилотни самолета, изстреляни от придвижването на хутите от Йемен, които са били ориентирани към Израел. Хутите, както и „ Хамас “, са подкрепяни от Иран.

Ливанската военна формация " Хизбула ", различен съдружник на Техеран, също е изстреляла ракети по израелска позиция в село Манара и е провокирала израелски артилерийски обстрел.

Един граждански е бил погубен в региона, оповестяват ливански източници от службите за сигурност и мироопазващите сили на Организация на обединените нации.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР