Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на лидери

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на лидери
Коментари Харесай

Байдън ще бъде домакин на лидери от тихоокеански островни държави

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще бъде хазаин на водачи на тихоокеански островни страни за да се опълчи на все по-нарастващото въздействие на Китай, като им предложи разнообразни дарове - от американски футбол до нови лъскави посолства, съобщи Агенция Франс Прес.


Срещата на върха на водачите от 18-членния Форум на тихоокеанските острови ще се организира на 25 и 26 септември, една година след първата среща, която също се състоя във Вашингтон.

Според високопоставени представители на администрацията Байдън ще разгласи по-настъпателна позиция на Съединени американски щати в района, финансиране на инфраструктурни планове и засилено морско съдействие, по-специално за битка с противозаконния лов на риба.

Форумът сплотява страни и територии, разпръснати из целия Тихи океан - от Австралия до едва обитаеми микродържави и архипелази.

„ Няма подозрение, че Китайската Народна република играе някаква роля във всичко това ", съобщи при изискване на анонимност почитан чиновник на Белия дом.

Китайската " напористост и въздействие, в това число в този район, е фактор, който изисква от нас да поддържаме стратегическия си фокус ", се споделя още в изказването./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР