Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с външния министър

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с външния министър
Коментари Харесай

Байдън се среща с китайския външен министър, призовава за сътрудничество по „глобалните предизвикателства“

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с външния министър на Китай за диалози в петък, до момента в който двете страни се стремят да изгладят връзките преди вероятно посещаване на китайския водач Си Дзинпин.

Байдън сподели на висшия китайски посланик Ван И, че Вашингтон и Пекин би трябвало да „ ръководят конкуренцията в връзките отговорно и да поддържат отворени линии за връзка “, сподели Белият дом.

С спора Израел-Хамас, който бушува в Близкия изток, Байдън също „ акцентира, че Съединените щати и Китай би трябвало да работят дружно за справяне с световните провокации “, се прибавя в изказване.

Байдън предложения Си в Сан Франциско идващия месец за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС), само че той също по този начин стоеше твърдо във връзка с Китай в навечерието, като поддържаше потока от наказания и поддържаше съдружниците на Съединени американски щати в разногласия с Пекин.

Уан И беше на двудневно посещаване във Вашингтон, по време на което се срещна и с американския секретар на президента Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан.

Китайският външен министър се очакваше да се срещне и с Байдън, откакто Блинкен се срещна с китайския президент Си в Пекин през юни, само че това не беше доказано преди този момент.

Белият дом Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели в четвъртък, че диалозите тази седмица са " крайъгълен камък в напъните да се запазят отворени линиите за връзка с КНР (Китайската национална република) ".

Съливан ще повдигне " области на угриженост ", в това число държанието на Китай в Южнокитайско море, където той настоятелно отстоява своите морски граници.

" Стабилизиране "

Уанг сподели след среща с Блинкен в четвъртък, че желае да " стабилизира САЩ-Китай връзки " и " понижаване на недоразуменията " след години на напрежение.

Признавайки, че разликите към момента ще се появят, Уанг сподели, че Китай ще отговори " умерено, тъй като сме на мнение, че кое е вярно и кое не се дефинира от това кой има по-силната ръка или по-високия глас. "

Байдън и Си не са имали контакт от среща в Бали през ноември 2022 година

Отношенията са напрегнати от години сред двете най-големи стопански системи в света, до момента в който те се борят за въздействие в Азиатско-тихоокеанския район и отвън него, и защото Пекин ускорява съдействието с Русия в опит да понижи господството на Съединени американски щати.

Напрежението е изключително високо към Тайван, самоуправляващата се народна власт, за която Пекин твърди, че през последната година е изстреляла огромни военни учения в отговор на дейностите на законодателите на Съединени американски щати.

Съединените щати и Китай също си разменят рецензии по отношение на спора в Близкия изток, където Байдън е основният съдружник на Израел.

Американски чиновници неведнъж са говорили за основаването на „ парапети “ с Китай, с цел да предотвратят най-лошите сюжети и се пробваха, само че без триумф, да възстановят контакта сред двете военни.

Байдън в сряда предизвести Китай за договорните отговорности на Съединени американски щати към Филипините, съгласно които китайски кораби съзнателно са удряли противоречивите лодки на Манила -rife waters – сметка, оспорвана от Пекин.

Говорейки дружно с министър-председателя на Австралия, основен съдружник в Азиатско-Тихоокеанския район, Байдън даде обещание да се конкурира с Китай „ по всевъзможен метод съгласно интернационалните правила – стопански, политически и по други способи. Но не диря спор. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР