Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към глобалния протест

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към глобалния протест
Коментари Харесай

Байдън иска "процес за военни престъпления" срещу Путин

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се причисли към световния митинг против хипотетичното кръвопролитие на цивилни в Буча през уикенда, като на брифинг в понеделник изиска " развой за военни закононарушения " против съветския президент Владимир Путин.

По-нататък той загатна, че е належащо " да се събере информация " и " да се получат всички детайлности " преди " автентичен развой за военни закононарушения ".

Това се случва в миг, когато Съединени американски щати се стремят да прекратят участието на Русия в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида " в отговор на изказванията, че съветските сили са направили военни закононарушения в Буча и на други места в Украйна ", разгласи в понеделник Линда Томас-Грийнфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, като прикани 140-те страни, които предишния месец гласоподаваха за наказание на съветската военна атака в Украйна, да " поддържат думите си с дейности ".

 

През март Международният углавен съд (МНС) стартира следствие на хипотетични военни закононарушения и други закононарушения, осъществени по време на военната атака на Русия в Украйна, откакто " към този момент откри рационално съображение да счита, че са осъществени закононарушения под юрисдикцията на Съда ", съобщи прокурорът на МНС Карим Хан в изказване, оповестено по това време.

 

 

През уикенда се появиха графични фрагменти от Буча, град на северозапад от Киев, на които се виждат голям брой тела, облечени в цивилни облекла, разпръснати в близост. Киев побърза да упрекна съветските сили. Москва изрично отхвърля да е забъркана и твърди, че случаят е инсцениран поради западните медии, а заместник-постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Дмитрий Полянски го назовава " очевидна провокация на украинските радикали ".

Въпреки апела на представителя на Кремъл Дмитрий Песков за " сериозен песимизъм " и многочислените несъответствия, които слагат под подозрение достоверността на доказателствата, публични представители на Съединени американски щати и от двете партии поддържаха изказванията на Киев и упрекнаха съветските сили във " военни закононарушения ", като ръководителят на сенатската комисия по външни връзки Боб Менендес (Д-Ню Джърси) и членът на комисията републиканец Джим Риш (Р-Идахо) приканиха за " отговорност " и показаха Путин като провинен. Миналия месец Сенатът на Съединени американски щати одобри резолюция, с която разгласи президента на Русия за военнопрестъпник.

 

 

Въпреки това Съединени американски щати не са страна по Римския статут на Международния углавен съд - контракт от 2002 година, с който организацията се основава като " самостоятелен непрекъснат Международен углавен съд във връзка със системата на Организация на обединените нации с пълномощия върху най-тежките закононарушения, които засягат цялата интернационална общественост ".

 

Докато администрацията на Обама се радваше на работни връзки със Съда като наблюдаващ, позицията на Съединени американски щати по отношение на интернационалния юридически орган доближи своя връх при президента Тръмп, който в тирада пред Организация на обединените нации през 2018 година осъди МНС като част от " неизбрана, безотчетна, световна администрация ", която " няма пълномощия, легитимност и власт ".

 

 

 През 2020 година Съединени американски щати постановиха наказания на чиновници на Международния углавен съд в отговор на следствието на възможни военни закононарушения, осъществени от Съединени американски щати по време на 20-годишната им война в Афганистан. Когато през 2021 година администрацията на Байдън подвигна тези наказания, тя категорично продължи да упорства за автономност на Съединени американски щати, като държавният секретар Антъни Блинкен изрази " отдавнашното несъгласие на Вашингтон против напъните на Съда да упражнява пълномощия върху личния състав на страни, които не са страни по Конвенцията, като Съединени американски щати и Израел ".

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР