Президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията от
Коментари Харесай

Байдън: Америка се намира в „повратна точка“ в Израел и Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се обърна към нацията от Овалния кабинет , с цел да се застъпи уверено за подкрепяне както на Израел , по този начин и на Украйна , предава „ Politico “. Той изложи мрачна визия за това какво ще се случи, в случай че тази помощ, дружно с по-големия ангажимент на Америка за отбрана на демокрацията, не бъдат предоставени. Байдън акцентира:

„ Историята ни е научила, че когато терористите не заплащат цена за своя гнет, когато диктаторите не заплащат цена за експанзията, те предизвикват повече безпорядък и гибел и повече опустошения. Те не престават, а цената и заканите за Америка и света не престават да порастват . “

Речта на Байдън пристигна ден след завръщането му от бурно пътешестване до Израел , с цел да изрази взаимност с неговия дълготраен съдружник. Преди това, което може да бъде ескалация на насилието в Близкия изток , Байдън ясно изложи залозите, като сподели, че до момента в който съветският президент Владимир Путин и Хамас „ съставляват разнообразни закани “ , и двамата желаят „ изцяло да унищожат една прилежаща народна власт “ .

Първоначално президентът говореше бързо, четейки от телесуфлер, преди да забави реториката си, до момента в който обръщението му се движеше към по-мрачни моменти. На моменти се закашляше и сочеше пръста си върху бюрото към другите. По-общо казано, той предложи звук на умереност, описвайки свят с редица съществени пожари , които обезверено се нуждаят от потушаване.

Байдън свърза новата борба в Израел с нахлуването в Украйна, пробвайки се да съживи избледняващата поддръжка за война, която продължава повече от година и половина.

Той употребява най-важния миг, с цел да изложи на необятната аудитория за какво два спора от другата страна на земното кълбо са толкоз жизненоважни за американската национална сигурност. И той го направи, като акцентира нуждата от битка с възхода на авторитаризма . Байдън е подготвен да направи голяма поръчка за разноски от 100 милиарда $ в петък, която ще включва помощ за Украйна и Израел. Той го назова „ незабавно искане за бюджет “ , който ще обезпечи „ невиждан ангажимент за сигурността на Израел “ . В изказването си американският държавен глава посочи:

„ Това е интелигентна инвестиция, която ще носи дивиденти за американската сигурност за поколенията. Помогнете ни да предпазим американските войски от заплаха. Помогнете ни да изградим свят, който е по-безопасен, по-мирен, по-проспериращ за нашите деца и внуци . “

Президентът ще би трябвало да се оправи с поредност от идеологически разлики , в случай че потърси цялата помощ с едно гласоподаване в Конгреса . Въпреки че има необятна поддръжка за финансирането на Израел, дребен брой гласови републиканци започнаха да се въздържат от изпращането на повече помощ на Украйна. Цялото финансиране може да се окаже усложнено от политическата парализа, обхванала Конгреса.

Контролираната от републиканците Камара на представителите към този момент е без представител от седмици, което прави невероятно приемането на каквото и да е законодателство, в това число помощта, от която Израел съобщи, че има незабавна потребност. Републиканците в четвъртък се отхвърлиха от проекта за краткотрайно овластяване на представителя Патрик Макхенри като краткотраен представител на фона на продължаващите различия в групата, което още веднъж сложи Камарата на представителите в задънена улица.

В четвъртък Байдън сподели също, че скърби за изгубените палестински животи , два дни откакто ракета избухна в болница в Газа , убивайки стотици цивилни. Той изрично съобщи, че Израел не носи отговорност за детонацията. Но той също означи, че хората в Газа обезверено се нуждаят от храна, вода и медикаменти. Неговото самопризнание за мащаба на нещастието, което също порази палестинците – измежду най-силните от началото на спора – идва на фона на рецензии от висши арабски американски и мюсюлмански водачи по отношение на позицията на Белия дом по време на рецесията.

Президентът също по този начин назова Уадеа Ал-Фаюме, 6-годишното палестинско американско момче, което съгласно управляващите е било намушкано до гибел, тъй като е мохамеданин.

„ Не можем да стоим и да мълчим, когато това се случ ва “ , сподели Байдън и беше безапелационен:

„ Трябва без подозрение да осъдим антисемитизма. Трябва също по този начин без подозрение да осъдим ислямофобията. И на всички, които ви боли, желая да знаете, че ви виждам. Ти принадлежиш. И желая да ви кажа следното: всички сте американци.

Подчертавайки значимостта на момента, обръщението беше едвам вторият път, в който Байдън изнася публични забележки от Овалния кабинет, откогато стана президент. През юни той приказва зад бюрото на Resolute за двупартийно съглашение за отбягване на несъблюдение на дълга на нацията .

Байдън завоюва хвалба измежду бранителите на Израел за това, че стои твърдо зад страната. Но пътуването му до страната беше помрачено от спор в района. Срещата на върха, планувана за Аман с присъединяване на йордански, палестински и египетски водачи, беше анулирана след детонацията в болница в Газа. И до момента в който Байдън към момента беше на място в Тел Авив, митингите в района трагично ескалираха , в това число демонстрации пред американското посолство в Бейрут, столицата на Ливан. Официални лица на Съединени американски щати показаха надълбоко персонално единодушие, че безредиците в района могат да избухнат, откакто Израел стартира своята видимо идна наземна интервенция в Газа .

В доста връзки всеобхватното обръщение на Байдън в четвъртък вечер беше илюстрация на възвишените тематики, които той засегна през цялото си президентство: преформулиране на идния век като борба сред демокрации и автокрации . Той разяснява:

„ Американското водачество е това, което държи света дружно . Нашите съюзи са това, което ни защищава, а нашите полезности са това, което ни прави сътрудник, с който другите народи желаят да работят. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР