Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по

...
Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по
Коментари Харесай

Байдън от Варшава: Киев се държи, остава свободен цяла година след нахлуването на Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън произнесе тирада във Варшава във връзка първата година от войната в Украйна, в която заявява, че американската поддръжка към страната ще продължи, а НАТО е по-единен от всеки път. Той акцентира още, че Западът не заговорничи против Русия.

Байдън разгласи, че по-късно през тази седмица ще бъдат оповестени нови наказания по отношение на Москва.

Президентът на Съединени американски щати установи, че Киев се държи цяла година след началото на нашествието на Русия, а съветският президент Владимир Путин е подценил Украйна, съобщи Ройтерс.

" Преди година светът се готвеше за рухването на Киев. Тъкмо се връщам оттова и мога да кажа - Киев се държи! Киев е горделив! Киев остава мощен, с високо изправена глава и най-важното - остава свободен! Една година по-късно ние знаем отговора - ще бъдем мощни, ще бъдем обединени и светът няма да гледа по различен метод! Заставаме зад правото на хората да живеят свободно! Заставаме зад демокрацията! ", съобщи американският президент.

" Трябва да имаме сигурност в Европа, това е толкоз явен и главен въпрос. НАТО е единственият най-резултатен съюз и бих споделил, че е може би най-резултатният съюз в цялата история. Година по-късно от нашествието на Русия, бих споделил, че НАТО е по-силен от всеки път ", сподели още американският президент.

" Нека няма подозрение, че ангажираността на Съединени американски щати към НАТО и член 5 е твърда като камък ", сподели Байдън в речта си във Варшава, като имаше поради члена от Северноатлантическия контракт, съгласно който нападението против една страна членка на съюза е нахлуване против всички такива.

" Всеки член на НАТО знае това. И Русия също го знае: офанзивата против един е офанзива против всички ", съобщи Байдън. 

" Да, ние бихме отстоявали суверенитета на Украйна и го направихме... да, ние бихме отстоявали демокрацията и го направихме ", добави Байдън, визирайки поддръжката на Съединени американски щати и съдружниците им за Украйна, осведоми Българска телеграфна агенция.

Той анонсира, че Съединени американски щати ще бъдат хазаин на срещата на НАТО идната година, когато съюзът навършва 75 години, съобщи Ройтерс.

Речта на Байдън в Кралския замък във Варшава беше произнесена часове след годишното послание на президента на Русия в съветския парламент, в което Путин разгласи, че Москва замразява присъединяване си в контракта за надзор над въоръжението с нуклеарни бойни глави. 

В сряда Байдън ще се срещне с водачи от по този начин наречената " Букурещка деветка " - страните-членки от източния фланг на НАТО, част от който е и България.

Преди него тирада държа полският президент.  Анджей Дуда прикани водачите на западните страни да са твърди в поддръжката си за Украйна, съобщи Ройтерс.

" Призовавам всички европейски страни, страни от НАТО, да покажат взаимност с Украйна, да обезпечат военна поддръжка за Украйна, тъй че те (украинците) да има с какво да се борят, не се колебайте да осигурите тази поддръжка ", сподели Дуда преди речта на Байдън.

Американският президент пък благодари на Полша и я назова огромен съдружник. Полша има най-дългата граница с Украйна, оттова минава превозването на оръжия за Киев, а в страната живеят към 2,5 млн. украински бежанци, напомня.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР