Президентът на САЩ Джо Байдън посреща тази седмица във Вашингтон

...
Президентът на САЩ Джо Байдън посреща тази седмица във Вашингтон
Коментари Харесай

Тази седмица Байдън ще проведе важни разговори за Украйна с премиерите на Дания и Великобритания

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посреща тази седмица във Вашингтон министър-председателите на Дания и Англия за диалози, които ще бъдат отдадени главно на идните събития във войната в Украйна, в това число и на неотдавна подхванатите старания за образование и вероятно даване на Украйна на американски изтребители Ф-16, съобщи Асошиейтед прес.

 

Англия и Дания играят основна роля в зараждащия се взаимен интернационален проект, който Байдън неотдавна утвърди, откакто месеци наред се противопоставяше на апелите на украинския президент Володимир Зеленски за даване на американски самолети.

 

Байдън ще има обособените срещи с водачите на двете страни, които са основни съдружници от НАТО. Днес той ще се срещне с датската премиерка Мете Фредериксен, а в четвъртък - с английския министър председател Риши Сунак. 

 

Двете срещи се организират в основен интервал от 15-месечната война, когато Украйна се готви да стартира контранастъпление. Това е и моментът, в който Съединени американски щати и Европа се стремят да показват на Москва, че западният алианс остава мощен и фокусиран върху затвърждаването на по-дългосрочен ангажимент към Украйна, без да се вижда краят на спора, показва АП.

 

" Едно от нещата, за които ще търсим техните гледни точки и президентът ще се интересува да показа своите гледни точки, са дълготрайните потребности на Украйна в региона на сигурността ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. В този подтекст е и разискването на въпроса с образованието на водачи и доставката на Ф-16 на Украйна.

 

От 70-те години на предишния век Дания е закупила десетки създадени в Съединени американски щати Ф-16. Страната даде идникации, че е отворена за опцията да даде такива бойни машини на Украйна. Англия обаче не разполага с Ф-16 и изключва опцията да изпрати изтребители “Тайфун ” на Кралските военновъздушни сили.

 

Очаква се Байдън също по този начин да разиска и с Фредериксен, и със Сунак подготовката за срещата на върха на НАТО в Литва идващия месец, която ще се организира на фона на възходящите апели от страна на Зеленски алиансът да предложи на Украйна съответни гаранции за сигурност и избран път, по който Киев вероятно да получи участие в нея.

 

Вероятно Байдън също по този начин ще се съветва с Фредериксен и Сунак по отношение на напъните си да окаже напън върху Турция да се откаже от блокирането на присъединението на Швеция към НАТО.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР