Президентът на САЩ Джо Байдън подписа документите, с които се

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа документите, с които се
Коментари Харесай

Байдън одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа документите, с които се съгласява за присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, заяви " Ройтерс ". Това е най-значимото разширение на военния алианс от 90-те години на предишния век. Присъединяването на двете скандинавски страни е заради съветската инвазия в Украйна.

Байдън подписа американския " набор от документи за ратификация ", приветствайки двете страни, което е последната стъпка за утвърждението им от страна на Съединените щати.

" Вярвам, че това беше и е преломен миг за алианса и за по-голямата сигурност и непоклатимост освен за Европа и Съединените щати, само че и за целия свят ",каза Байдън отнсоно разширението на НАТО.

Миналата седмица Сенатът на Конгреса на Съединени американски щати поддържа разширението на алианса с голямото болшинство от 95 " за " и единствено 1 " срещу ", което е рядка демонстрация на двупартийно единение в мощно разделения Вашингтон. Сенаторите от Демократическата партия, както и тези от Републиканската партия изрично утвърдиха участието на двете скандинавски страни, определяйки ги като значими съдружници, чиито съвременни армии към този момент работят в тясно съдействие с НАТО.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР