Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя холандския министър-председател Марк Рюте

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя холандския министър-председател Марк Рюте
Коментари Харесай

Политико: Байдън отваря път на Марк Рюте да оглави НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа холандския министър-председател Марк Рюте за идващ общоприет секретар на НАТО, заяви американски чиновник за " Политико ".


Подкрепата на Байдън евентуално ще повлияе на повече съдружници да поддържат кандидатурата на Рюте, откакто месеци наред той и няколко други европейски водачи се бореха за поста. Американският чиновник е употребил анонимност, с цел да разкрие поддръжката на президента по въпрос, който той не е подкрепял обществено.

Мандатът на настоящия началник на НАТО Йенс Столтенберг, който от 2014 година насам устойчиво направлява военно-политическия блок през бурни времена в трансатлантическата политика, завършва през октомври.

Нараства натискът за одобрение на кандидатурата на Рюте за водач преди срещата на върха на НАТО през юли, която ще се организира във Вашингтон за отбелязване на 75-годишнината на алианса.

Естонският министър-председател Кая Калас изрази интерес към управителния пост в НАТО по време на събитие. Но чиновници на НАТО настояват, че тя не е в листата, защото не е оповестила кандидатурата си. Същото важи и за външния министър на Латвия Кришянис Кариниш, който предходната година направи мини обиколка из медиите, с цел да тества водата.

Пътят на Рюте към поста общоприет секретар го изправя пред конфликт с Русия, до момента в който алиансът се опълчва на експанзията на Владимир Путин две години след пълномащабната инвазия в Украйна. А в случай че някогашният президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, нидерландският водач ще би трябвало да се оправи със скептицизма на републиканеца към НАТО и груповата сигурност.

Рюте не пожела да разисква кандидатурата си за началник на алианса по време на Мюнхенската конференция по сигурността, събрала международните водачи през миналия уикенд, като съобщи, че си е научил урока още през октомври, когато предложи да се заинтересува от тази работа.

" Направих неточност през октомври, като приказвах за това, че " може би се интересувам от тази роля ", а по-късно сподели: " Не трябваше да го върша, по тази причина взех решение повече да не приказвам за това ".

На Рюте му следва да измине много път, преди да вземе каквото и да било решение. Съгласно разпоредбите на НАТО генералният секретар се избира с единогласие, което значи, че Рюте към момента би трябвало да получи поддръжката на всички 31 страни. Всеки претендент за поста би трябвало да премине през Турция и Унгария, които се оказаха най-големите спънки пред приемането на нови членове. Съобщава се, че Турция е поискала уверения, преди да поддържа Рюте, до момента в който Унгария има дългогодишни различия с нидерландския министър председател.

В диалог с нидерландската телевизия през уикенда началникът на защитата на Нидерландия военачалник Оно Айхелсхайм съобщи, че е " доста евентуално " Рюте да получи висшия пост.

Разходите за защита не престават да бъдат съществена грижа на алианса, като страните се борят да реализират десетгодишната цел за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, която алиансът дефинира след първичното навлизане на Русия в Украйна през 2014 година

Тази година 18 от 31-те страни от НАТО най-сетне ще изпълнят стандарта от 2 %, до момента в който предходната година те бяха единствено седем. Нидерландия към момента не е достигнала тази граница, само че е на път да похарчи 2 % тази година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР