Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи правото на Израел на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи правото на Израел на
Коментари Харесай

Байдън: Никоя от околните страни да не напада Израел

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа правото на Израел на самозащита и предизвести другите страни в района да не се причисляват към офанзивата против еврейската страна, съобщи Times of Israel.  В послание в събота американският президент заяви, че е в контакт с водачи от Близкия изток.

" Днес народът на Израел е подложен на офанзива, проведена от терористична организация Хамас. В този миг на покруса желая да кажа на тях, на света и на терористите на всички места, че Съединените щати са с Израел ", обяви Байдън във видео изказване, публикувано от Белия дом. Съпроводен от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен президентът добави, че Щатите постоянно ще пазят Израел. " Ще се уверим, че жителите им ще получат помощта, от която се нуждаят и ще могат да продължат да се пазят ", сподели Байдън.

" Светът видя ужасяващи облици на хиляди ракети за няколко часа, валящи върху израелски градове… Терористите на Хамас минават в Израел, убиват освен израелски бойци, само че и цивилни по улиците, в домовете им. Невинни хора са убити, ранени. Цели фамилии са взети за заложници от Хамас, единствено дни откакто Израел означи най-свещения от дните в еврейския календар. Това е неразумно ", категоричен е президентът на Съединени американски щати.

Джо Байдън сподели още, че Израел има право да пази себе си и своя народ: " Точка. Никога няма опрощение за терористични офанзиви и поддръжката на моята администрация за сигурността на Израел е непоколебима ".

Той се обърна и към останалите страни в района, като акцентира, че това не е миг, за която и да е враждебна към Израел страна да употребява офанзивите на Хамас, с цел да търси полза, тъй като светът гледа.

Президентът добави, че е разговарял с краля на Йордания и членове на Конгреса. Освен това е изискал от екипа си по национална сигурност да работят с израелските си сътрудници по военното, дипломатическото и разследващото съдействие, с цел да " се увери, че Израел има това, от което се нуждае ".

Байдън е наредил на екипа си да бъде в непрекъснат контакт с водачите в района, в това число Саудитска Арабия, Палестина, Турция, Египет, Катар, Оман, Обединените арабски емирства и Европа.

Той добави, че ще остане в непосредствен контакт с премиера Бенямин Нетаняху, с който е разговарял в събота. " Нека няма неточност, Съединените щати са зад Държавата Израел ", подчерта президентът на Съединени американски щати.

По-късно Байдън повтори това известие в поредност от туитове.

Впоследствие почитан чиновник на администрацията на Байдън сподели, че Съединени американски щати " ще се отнасят към Хамас с такива, каквито са. Те са интернационална терористична организация ".

Фокусът на Вашингтон е " да подсигурява, че израелците разполагат с това, от което се нуждаят, с цел да реагират по подобаващ метод ", допълни служителят, поискал анонимност.  По думите му САЩ са подготвени да предложат всички средства за поддръжка на народа и държавното управление на Израел.

Според него има капацитет на съглашение за нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия, като обърна внимание, че е  " рано да се каже какво ще е въздействието ", което войната ще има върху тези старания.

По-рано в събота Байдън съобщи, че е разговарял с Нетаняху: " Джил (първата дама) и аз се молим за всички фамилии, които са били потърпевши от това принуждение. Сърцето ни е разрушено от трагично прекъснатия живот (на израелци) и се надяваме на бързо възобновяване на всички ранени ".  Нетаняху е благодарил на Байдън за неговата " безрезервна поддръжка ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР