Президентът на САЩ Джо Байдън отложи разсекретяването на архиви, свързани ...

Президентът на САЩ Джо Байдън отложи разсекретяването на архиви, свързани

Байдън отложи разкриването на архиви за убийството на Кенеди

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отсрочи разсекретяването на архиви, свързани с убийството на държавния глава Джон Кенеди, заяви Белият дом. Временното отсрочване на разсекретяването е належащо , с цел да се предотвратят евентуални вреди за военната защита , разузнаването, правоприлагането и външните връзки . Сериозността на тези вреди надвишава социалния интерес от незабавното разсекретяване, се показва в подписания от Байдън моморандум.

От причините е видно, че главната подбуда за решаването е пандемията, която е забавила работата по редакцията на документите.

През 1992 година Конгресът излезе с решаване , че архивите за убийството на Кенеди би трябвало да бъдат разсекретени в следващите 25 година , с цел да може обществеността да се осведоми за историята.

Процедурата по разсекретяване стартира през 2018 година с решаване на държавния глава Доналд Тръмп. Преди да бъдат оповестени , документите се преглеждат за редактиране на чувствителна информация.

Джон Кенеди бе погубен в Далас на 22 ноември 1963 година Още същия ден за убийството е арестуван и обвинен Лий Харви Осуалд, само че два дни в следствие Осуалд е погубен в полицейския сектор на Далас от Джак Руби.

С следствие на покушението е натоварена Комисията " Уорън " , управлявана от ръководителя на Върховния съд Ърл Уорън. Комисията заключава, че Осуалд е единственият причинител , само че спекулациите по тематиката са доста .

Източник: mediapool.bg