Президентът на САЩ Джо Байдън отложи разсекретяването на архиви, свързани

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отложи разсекретяването на архиви, свързани
Коментари Харесай

Байдън отложи разкриването на архиви за убийството на Кенеди

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отсрочи разсекретяването на архиви, свързани с убийството на президента Джон Кенеди, заяви Белият дом. Временното отсрочване на разсекретяването е належащо, с цел да се предотвратят евентуални вреди за военната защита, разузнаването, правоприлагането и външните връзки. Сериозността на тези вреди надвишава публичния интерес от незабавното разсекретяване, се показва в подписания от Байдън моморандум.

От причините е видно, че главната причина за решението е пандемията, която е забавила работата по редакцията на документите.

През 1992 година Конгресът излезе с решение, че архивите за убийството на Кенеди би трябвало да бъдат разкрити в идващите 25 година, с цел да може обществеността да се осведоми за историята.

Процедурата по разсекретяване стартира през 2018 година с решение на президента Доналд Тръмп. Преди да бъдат оповестени, документите се преглеждат за редактиране на сензитивна информация.

Джон Кенеди бе погубен в Далас на 22 ноември 1963 година Още същия ден за убийството е арестуван и упрекнат Лий Харви Осуалд, само че два дни по-късно Осуалд е погубен в полицейския сектор на Далас от Джак Руби.

С следствие на покушението е натоварена Комисията " Уорън ", управлявана от ръководителя на Върховния съд Ърл Уорън. Комисията заключава, че Осуалд е единственият причинител, само че спекулациите по тематиката са доста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР