Президентът на САЩ Джо Байдън обяви бедствие от федерално значение

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви бедствие от федерално значение
Коментари Харесай

Байдън обяви бедствено положение в Кентъки заради смъртоносните торнада

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи злополучие от федерално значение в щата Кентъки, изумен в петък от смъртоносни торнада. Това значи опция за разпределяне на спомагателна помощ за щата от федералното държавно управление, съобщи Ройтерс.

Такава помощ ще бъде оказана на потърпевшите лица в осем окръга на Кентъки, изброени в известието на Белия дом. Тя ще включва грантове за краткотрайно настаняване и възобновяване на жилища, заеми за покриване на вредите по незастрахованите парцели, както и други стратегии в помощ на физически лица и притежатели на бизнеси за възобновяване след естественото злополучие.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър е изискал публично федерална помощ в неделя, откакто торнада пометоха градчето Мейфийлд и унищожиха фабрика. Още същата вечер настояването му е било задоволено.

По думите на Бешиър това са били най-разрушителните торнада в историята на щата. Едно от тях е минало 227 благи (ок. 365 км), съвсем всичките през територията на Кентъки. Разрушени са били дори устойчиви здания от стомана и тухли.

Осем са доказаните жертви във фабриката за свещи в град Мейфийлд, чийто покрив рухна при прекосяването на мощно торнадо, заяви представител на компанията, представен от Ройтерс. Осем души към момента се водят за изчезнали.

" Имаше предварителни данни, че във фабриката може да има близо 70 починали. Дори един /загинал/ е прекомерно доста, само че благодарим на Господа, че броят се оказва надалеч, надалеч по-малък ", сподели пред Ройтерс представителят Боб Фъргюсън.

Преди това губернаторът на Кентъки Анди Бишиър съобщи, че има минимум 80 доказани жертви в щата. Той даже предизвести, че броят на жертвите може да надвиши 100 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР