Президентът на САЩ Джо Байдън номинира президента на Университета на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън номинира президента на Университета на
Коментари Харесай

САЩ за първи път ще имат жена посланик в Германия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън номинира президента на Университета на Пенсилвания Ейми Гутман за дипломат в Германия, оповестиха немски държавни източници в сряда,.

При пратеника на предходния президент Доналд Тръмп връзките Берлин-Вашингтон скърцаха.

71-годишната Гутман, щерка на оживял от Холокоста, ще бъде първата жена, назначена на поста.

Германските управляващи, които са говорили при изискване за анонимност, потвърдиха информацията в списание „ Шпигел “.

Назначаването на Гутман би трябвало да бъде доказано от Сената на Съединени американски щати и утвърдено от немския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Източниците споделят, че към момента не е избрана дата за нейната акредитация.

Преди това Съединените щати бяха показани в Берлин от близкия до Тръмп Ричард Гренел, който изнерви Германия с враждебен метод, в това число обещавайки да даде пълномощия на антиелитарната десница в Европа.

Той постоянно ядосваше предизвикваше напрежение в страната-домакин с рецензия на всичко - от нуклеарната договорка с Иран до разноските за защита на Берлин и връзките с китайската софтуерна компания Huawei.

Гренел се завърна във Вашингтон, с цел да стане шеф на националното разузнаване при Тръмп, преди да подаде оставка като дипломат през юни 2020 година

Оттогава длъжността дипломат се извършва от Робин Куинвил.
 Лавров: Европейски Съюз „ припява ” на Съединени американски щати Лавров: Европейски Съюз „ припява ” на Съединени американски щати
Изявленията на Лавров - направени в просторен манифест, оповестен в ежедневника „ Комерсант “ и на британски в списание &bdqu...

Гутман управлява Университета в Пенсилвания от 2004 година и е специалист в демократичните процеси. Тя беше ръководител на Комисията за проучване на биоетичните въпроси при Барак Обама.

През 2013 година Гутман сподели пред The Daily Pennsylvanian, университетския вестник, че опитът на татко й евреин Курт в нацистка Германия е оказал „ надълбоко въздействие “ върху нея. Като студент през 1934 година той осъзнава, че той, четиримата му братя и сестри и родителите му няма да са в сигурност в страната при Адолф Хитлер и ги убеждава да избягат в Индия. По-късно се открива в Ню Йорк, където е родена Гутман.

" Вярно е, че цялото му семейство щеше да изчезне от лицето на земята, в случай че не беше това, което той направи ", сподели Гутман пред вестника.

Въпреки продължаващите разлики по въпроси, в това число съвсем приключения газопровод „ Северен поток 2 “, свързващ Русия и Германия, връзките сред Берлин и Вашингтон доста се затоплят, откогато Байдън встъпи в служба.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пристигна в Германия на двудневно посещаване предходната седмица, дружно с другарска спирка в берлинска бирена градина с неговия сътрудник Хайко Маас. Канцлерът Ангела Меркел одобри покана да посети Байдън в Белия дом на 15 юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР