Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир

...
Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир
Коментари Харесай

Кремъл реагира на думите на Байдън, че Путин е "военнопрестъпник"

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова съветския си сътрудник Владимир Путин "военнопрестъпник " поради спора в Украйна, а Кремъл отговори, че сходни изявления от страна на Съединени американски щати са "неприемливи и непростими ".

По време на събитие в Белия дом в сряда един от репортерите попита Байдън дали счита президента на Русия за военнопрестъпник. Първоначално Байдън отговори с "не ", само че по-късно помоли журналиста да посочи въпроса и сподели: "О, мисля, че той е военнопрестъпник ".

Коментирайки изявлението на американския водач, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред ТАСС, че Москва счита за "неприемлива и непростима сходна изразителност от страна на президента, чиито бомби убиха стотици хиляди хора по света ".

Въпреки че Съединени американски щати непрекъснато осъждат нападението на Русия над Украйна, Байдън явно за първи път употребява толкоз мощен термин като "военнопрестъпник ", с цел да опише дейностите на Путин. Преди това Белият дом избягваше да употребява това определение, като обясняваше, че това е характерен юридически термин.

В речта си в сряда Байдън упрекна съветските военни, че обстрелват лечебни заведения и жилищни здания - нещо, което Москва отхвърля.

Изказването на президента пристигна ден откакто Сенатът на Съединени американски щати поддържа резолюция, с която Путин беше разгласен за военнопрестъпник. Лидерът на демократическото болшинство в Сената Чък Шумър съобщи във вторник, че и демократи, и републиканци са се обединили, "за да кажат, че Владимир Путин не може да избегне отговорност за зверствата, осъществени против украинския народ ".

Путин поредно отхвърля обвиняванията за безразборни обстрели на украински градове от съветските сили, като акцентира, че военните "работят със модерни високоточни оръжия " и поразяват единствено военни цели.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР