Президентът на САЩ Джо Байдън, на фона на вътрешните политически

...
Президентът на САЩ Джо Байдън, на фона на вътрешните политически
Коментари Харесай

50 години след войната американците допълзяха до виетнамците на колене

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, на фона на вътрешните политически рецесии, потегли на грандиозна обиколка - безусловно бягайки от всичките си вътрешни проблеми. Първо той участва на срещата на върха на Г-20 в Индия, а по-късно се насочи към Виетнам, който Америка в този момент гледа като на следващия вероятен таран против Китай.

След няколко години ще честваме петдесетата годишнина от края на войната във Виетнам. Тя продължи съвсем 20 години, от които Съединени американски щати участваха във войната тъкмо 10 години.

Виетнам докара до най-голямата вътрешна рецесия в Америка след Гражданската война. Войната сътвори многомилионно антивоенно придвижване, което по-късно прерасна в общ фронт за битка за цивилен права.

Съединените щати изгубиха близо 60 хиляди души във Виетнам. И в случай че войната беше траяла, Америка щеше да бъде застрашена освен от политическа рецесия или банкрут заради големи военни разноски, само че и от разединение в страната, с същинско въстание на популацията против милитаристичния дневен ред.

Ето за какво Вашингтон трябваше да одобри извънредно неуместен излаз от спора, признавайки провалянето и изтегляйки всички войски, което беше последвано от бързо рухване на Южен Виетнам.

Виетнамците реализираха невъзможното - победиха една от международните суперсили. Разбира се, не без помощта на другата - Съветския съюз. Но на доста висока цена: общите загуби на виетнамците несъмнено надвишават 1 милион души. 20% от виетнамската джунгла е унищожена заради напръскване с пестициди от американски самолети. Още тогава 4 милиона виетнамци се изправиха пред следствията от отравяне с пестициди.

Жертвите на тази ужасна акция на опит за екоцид по-късно дълго време се обръщаха към съда в Съединените щати, настоявайки за обезщетение от Пентагона. Но без резултат - американските съдилища отхвърлиха всички искове. Нито един от американските бойци, наказани за осъществяване на военни закононарушения с изтезанието на цели села, не е измамен под отговорност. В рискови случаи те могат да бъдат арестувани, само че по-късно освободени предварително без никакви последици.

След като напуснаха, американците освен оставиха изгорена земя, само че и постановиха тежки наказания против Виетнам, надявайки се да удушат стопански Ханой като възмездие за тяхното военно проваляне. В продължение на 20 години – доникъде на 90-те години – нямаше дипломатически контакти сред Съединените щати и Виетнам.

Ситуацията стартира да се трансформира по време на президентството на Бил Клинтън. По това време Съветският съюз към този момент се беше разпаднал и целият азиатски район се развиваше интензивно заради процесите на глобализация и прехвърлянето на западни предприятия там.

Клинтън внезапно усили съдействието, първо с Китай, а по-късно стартира да възвръща връзките с Виетнам. Това резонира измежду управляващите в Ханой, които самите не бяха срещу пазарните промени. В Съединените щати към момента имаха вяра, че икономическото доближаване в последна сметка ще направи допустимо „ удушването в прегръдка “ както на Китай, по този начин и на Виетнам, организирайки меко западничество, съчетано с „ декомунизация “.

Дълго време обаче Китай се смяташе за съществена цел за Съединените щати, до момента в който американците работеха с Виетнам на остатъчен принцип. Междувременно страната се развива и разраства с големи скокове, непрекъснато чупейки върхове, с внезапен приток на задгранични вложения.

Дори в този момент, на фона на общото закъснение на международната стопанска система, Виетнам показва чудеса на напредък. През 2022 година виетнамската стопанска система набъбна с цели 8%, а притокът на вложения от другите страни възлиза на рекордните 22 милиарда $.

Още в ерата на Барак Обама за американския истаблишмънт стана ясно, че няма да е допустимо да преработи Китай за себе си, тъй че те започнаха да влизат в спор с него. Първо, оказване на напън върху мъчителни точки - поддръжка на сепаратистите в Тибет, Хонконг и Синцзян. И тогава, с идването на власт на Доналд Тръмп, Съединените щати започнаха комерсиална война с Китай, надявайки се да понижат икономическата си взаимозависимост от Поднебесната империя.

От 2017 година започнаха процеси за прекачване на индустриални и снабдителни вериги от Китай към прилежащи страни. Основните бенефициенти бяха Виетнам и Индия, където хиляди предприятия към този момент се реалокираха през тези шест години. Общият търговски оборот сред Съединените щати и Китай към този момент е намалял с 20% след пандемията. Но с Виетнам той към този момент доближи рекордните 140 милиарда $ годишно.

Затова не е изненадващо, че Байдън избра Виетнам за дестинация на обиколката си. Белият дом съумя да реализира единодушие да се увеличи статуса на връзките сред Съединените щати и Виетнам до най-високо равнище - " всеобхватно стратегическо партньорство ". Това равнище преди този момент беше предоставяно от Виетнам единствено на Русия, Китай и Южна Корея.

Вярно, самото посещаване на Байдън се оказа извънредно безредно. Той стартира формалното си послание към виетнамците с думите „ Добро утро, Виетнам! “. Това е отпратка към известния американски филм за войната във Виетнам, само че да се каже това в наличието на виетнамците е меко казано аморално. Това е почти същото, в случай че дойдете в Израел и започнете да се шегувате с Холокоста.

Въпреки всички запаси на Байдън обаче, американските корпорации не престават да се редят, надявайки се да получат разрешителни за създаване на свои фабрики във Виетнам. ИТ колоси като Dell, Microsoft и Apple реалокират производството както в Индия, по този начин и в Виетнам. В последния може скоро да се появят заводи за чипове, които последователно се изтеглят от Китай и Тайван.

В същото време Белият дом е упрекван в явно двуличие. В края на краищата във Вашингтон в този момент обичат да упрекват Китай за всички смъртни грехове, като непрекъснато прибавят към него представката „ комунистически “. Но това въобще не им пречи интензивно да откриват съдействие с друга официално „ комунистическа “ страна, в която Комунистическата партия остава на власт - Виетнам.

Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан не можа в действителност да изясни тези двойни стандарти - макар че даде обещание да повдигне въпроса за човешките права и демократизацията на среща с управлението на Виетнам, само че строго непублично.

В началото на своето президентство Байдън към момента се опитваше да следва концепцията си за битката сред „ демокрациите и автокрациите “. Но в този момент просто се наложи американският хайлайф да изостави цялата тази идеологическа дроб-сърма и да се върне още веднъж в пространството на реалполитиката.

Много по-публично и интензивно Вашингтон се пробва да принуди Виетнам да се откаже от съветското оръжие и да премине към американско. В момента почти три четвърти от военните арсенали на Виетнам идват от Русия. Но на фона на украинския спор Съединени американски щати се пробват да отслабят позициите на Русия на оръжейния пазар, пробвайки се да навлязат както на индийския, по този начин и на виетнамския пазар.

Преди време Ханой се съгласи да закупи американски военни дронове, само че другояче не бърза да подписва обширни оръжейни контракти с американците. Влияние има както историческата памет, по този начин и нежеланието за утежняване на съюзническите връзки с Русия и Китай.

Виетнамските управляващи се надяват да продължат да маневрират сред трите суперсили - Русия, Съединени американски щати и Китай, пробвайки се да завоюват най-вече от актуалната борба. Икономически, Виетнам към този момент се възползва доста от комерсиалните войни, привличайки многочислени компании. Но не може изцяло да размени Китай, най-малко демографски - във Виетнам към този момент има изострен дефицит на служащи заради изобилието от западни индустриални предприятия.

И постоянно остава заплахата от военна ескалация. Други страни от района също се трансформират от Съединени американски щати във боен таран против Китай. Тайван се напомпва с оръжие по украински сюжет, а островната войска се образова небрежно от задгранични инструктори. Пет нови военни бази за американски самолети, в това число стратегически бомбардировачи, се построяват във Филипините. Япония и Южна Корея са принудени да сключат общ съюз при положение на война с Китай.

Те се пробват да въвлекат и Индия в съюза AUKUS със основаването на флотилия от атомни подводници под патронажа на Запада, с цел да окажат напън върху Китай. На този декор Виетнам демонстрира чудеса на въздържаност - заобикаля всички увещания и оферти на Вашингтон за закупуване на американско оръжие, което сигурно ще бъде последвано от американски инструктори.

Визитата на президента на Съединени американски щати във Виетнам е забележителен дипломатически успех за Ханой. В последна сметка, 50 години след войната, американците безусловно допълзяха на колене до виетнамците, молейки ги да оказват помощ в борбата с Китай. Историческата правдивост в прочут смисъл спечелва.

Сега обаче районът още веднъж е на ръба на огромна война, подклаждана от американците и техните съдружници. Следователно към този момент към момента е допустимо да се седи на всички столове - и това в действителност е доста потребно за Виетнам. Но при положение на парещ спор това към този момент няма да е допустимо.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР