Президентът на САЩ Джо Байдън лесно спечели първичните избори за

...
Президентът на САЩ Джо Байдън лесно спечели първичните избори за
Коментари Харесай

Джо Байдън и Доналд Тръмп печелят първичния вот в Мичиган


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън елементарно завоюва първичните избори за президент на Демократическата партия в Мичиган на 27 февруари, само че протестният избор на демократите, ядосани от поддръжката му за войната на Израел против Хамас в Газа, надмина упованията на уредниците.

Доналд Тръмп завоюва с огромна преднина първичните избори за президент на Републиканската партия в щата, засилвайки хватката си върху партийната номинация за Белия дом, защото Ники Хейли, последната му останала съперничка, остана на далечно второ място.

Въпреки, че се очакваше Байдън и някогашният президент на Републиканската партия Тръмп елементарно да завоюват обособените партийни първоначални избори, броят на гласовете и за двамата се следеше деликатно за признаци на разколебаване на поддръжката.

В Мичиган, където живее огромен брой арабски американци, гласоподавателите на демократите бяха призовани да отбележат в бюлетините си за първичните избори във вторник като " неангажирани " в символ на митинг против политиката на Байдън във връзка с линията Газа.

Според Edison Research първите резултати демонстрират, че броят на " неангажираните " гласоподаватели е достигнал 40 000, откакто са били преброени 31 % от бюлетините на демократите. Тази цифра надалеч надвишава задачата от 10 000 неангажирани гласоподаватели, на която се надяваха уредниците на митинга.

Мнозина от арабско-американската общественост в Мичиган, които поддържаха Байдън през 2020 година, са гневни, както и някои прогресивни демократи, поради поддръжката на Байдън за израелската атака в ръководената от Хамас Ивица Газа, където са убити десетки хиляди цивилни палестинци.

" Нашето придвижване излезе победител довечера и доста надвиши упованията ни. Десетки хиляди демократи от Мичиган, доста от които гласоподаваха за Байдън през 2020 година, не се ангажираха с преизбирането му поради войната в Газа ", се споделя в изказването на акцията " Слушай Мичиган ", която призоваваше хората да гласоподават неангажирано.

Организаторите на акцията дадоха обещание да отнесат това, което нарекоха своя антивоенен дневен ред, до Националната спогодба на Демократическата партия в Чикаго през август.

Социологът от Мичиган Бърни Порн съобщи, че следва да се види какъв брой огромен проблем ще бъде Близкият изток за Байдън през ноември, когато обстановката може да наподобява друго.

В изказване късно във вторник Байдън съобщи: " Искам да благодаря на всеки гражданин на Мичиган, който изрази мнението си през днешния ден. Упражняването на правото на глас и присъединяване в нашата народна власт е това, което прави Америка велика ", сподели той.

В изказването не се загатваше нито Газа, нито " неангажирания " избор.

" Доналд Тръмп заплашва да ни завлече още по-назад в предишното, защото преследва възмездие и отмъщение ", сподели Байдън.

Първите резултати демонстрираха, че Байдън и Тръмп имат солидна обща преднина. При преброени 31% от предстоящите гласове на демократите, Байдън имаше 80% поддръжка, а " необвързаните " имаха 14%. При преброени 32% от гласовете на републиканците, Тръмп има 67% поддръжка против 28% за Хейли, оповестиха от Edison Research.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР