Президентът на САЩ Джо Байдън, който води кампания за преизбиране

...
Президентът на САЩ Джо Байдън, който води кампания за преизбиране
Коментари Харесай

Байдън поведе война с високите цени на лекарствата в САЩ

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който води акция за преизбиране с акцент върху облекчение на финансовите проблеми на гласоподавателите, насочи предложение за понижаване на цените на някои медикаменти, отпускани с рецепта - стъпка, която фармацевтичните компании в Съединени американски щати дадоха обещание да продължат да оспорват в съда, съобщи Агенция Франс Прес.


" Милиони американци са принудени да избират сред това дали да заплащат за медикаментите, които са им нужни за живот, или да заплащат за храна, наем и други неща от първа нужда. Тези дни свършват ", даде обещание президентът демократ в изказването си, представено от международните осведомителни организации.

По-късно, в тирада в Белия дом, Байдън съобщи, че фармацевтичните колоси " се надяват съдилищата да създадат това, което демократите в Конгреса не биха създали: да защитят несъразмерните им облаги и да попречат на договарянията ".

Използвайки новите си пълномощия по силата на миналогодишния Закон за понижаване на инфлацията - огромен законодателен пакет от промени в региона на преходната политика в енергетиката и обществената сфера, държавното управление на Съединени американски щати избра 10 медикаменти, за които Medicare - схемата за здравно обезпечаване на хората над 65 години - ще може да договаря цените.

Досега Medicare не можеше да договаря цените на медикаментите, което докара до това, че разноските за медикаменти в Съединени американски щати са по-високи от " всяка друга огромна стопанска система в света ", сподели Байдън.

Според изследване на корпорация " Ранд " в Съединените щати се заплащат приблизително 2,5 пъти повече за медикаменти, отпускани по лекарско наставление, в сравнение с страни като Франция.

По данни на държавното управление на Съединени американски щати през предходната година възрастните хора е трябвало да похарчат общо 3,4 милиарда $ от личния си джоб, с цел да си купят 10-те медикаменти, включени в листата, които включват лекуване на кръвни съсиреци, диабет, сърдечни проблеми, псориазис и рак на кръвта.

Служителите на Белия дом не прецизират какъв брой се чака да бъдат понижени разноските вследствие на договарянията, само че Байдън цитира способността на държавното управление да реализира цени на медикаментите за ветераните, които са " с 50 % по-ниски от тези на Медикеър ".В рамките на IRA федералното държавно управление може да продължи да прибавя всяка година повече медикаменти към листата за договаряния.

Фармацевтичната промишленост от десетилетия се опълчва на договарянията за цените на Медикеър и няколко компании към този момент оповестиха правосъдни каузи против това деяние.

Едно от медикаментите в първичния лист - антикоагулантът Eliquis (апиксабан), се употребява от повече от 3,7 милиона бенефициенти на Medicare.

Лабораторията, която го създава - Bristol Myers Squibb, декларира, че бенефициентите на Medicare, на които е предписано това лекарство, " понастоящем могат да го получават със относително ниски разноски, приблизително 55 $ на месец ", и твърди, че самодейността на Байдън излага това " на риск ".

Групата " Джонсън и Джонсън ", която създава две от медикаментите в листата, съобщи, че промяната ще " ограничи медицинските нововъведения, ще ограничи достъпа и избора на пациентите и ще се отрази отрицателно върху цялостното качество на грижите ".

Тъй като смяната в цените ще се реализира едвам през януари 2026 година, непосредствената политическа изгода за Байдън е несигурна.

80-годишният президент, чиято кандидатура за преизбиране мъчно намира огромна поддръжка, разчита на известия като това, направено във вторник, както и на мярката за заледяване на цената на инсулина на 35 $ месечно за доста американци, с цел да поддържа акцията си.

Байдън постоянно акцентира своя неотслабващ оптимизъм, а във вторник още веднъж разкритикува приказките на републиканските претенденти за Белия дом - изключително на някогашния президент Доналд Тръмп - за " упадъка " на Съединени американски щати.

" Идват по-добри дни ", даде обещание Байдън./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР