Президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с украинския

...
Президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с украинския
Коментари Харесай

Байдън призова световната подкрепа за Украйна да продължи през 2023 г.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, прикани американците и света да продължат да поддържат Украйна през 2023 година, съобщи Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция.

„ С приближаването ни към Новата година е значимо американците – а и светът – да чуят напряко от Вас, господин президент, за борбата на Украйна и потребността да продължим да стоим дружно през 2023 година “, съобщи Байдън на конференция със Зеленски.

Той сподели, че в никакъв случай не е виждал НАТО или Европейски Съюз по-единни, в сравнение с по отношение на Украйна.

Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще дават спомагателна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда $, в това число системата за противовъздушна защита „ Пейтриът “, както по-рано разгласи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Зеленски сподели, че американското заричане за даване на системата „ Пейтриът “ е значима стъпка към основаване на ефикасен въздушен щит.

„ Това е единственият метод, по който можем да лишим терористичната страна от нейния главен инструмент за гнет – опцията да поразява нашите градове, нашата енергетика “, съобщи той на конференцията в Белия дом.

„ Ние обсъждаме наказания и юридически напън по отношение на терористичната страна Русия “, сподели Зеленски.

По думите му „ обективен мир “ с руснаците значи да не се вършат взаимни отстъпки със суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

Байдън сподели, че Съединени американски щати споделят същото виждане за „ свободна, самостоятелна, просперираща и сигурна Украйна “.

Той съобщи, че Зеленски е подготвен да се стреми към „ обективен мир “, само че съветският президент Владимир Путин не демонстрира признаци да желае да спре спора. Според Байдън Путин няма желание да спре „ тази жестока война “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР