Президентът на САЩ Джо Байдън изрази пред китайския си колега

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изрази пред китайския си колега
Коментари Харесай

Си Цзинпин предупреди Байдън да не си играе с огъня заради Тайван

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази пред китайския си сътрудник Си Цзинпин своите безпокойства за обстановката с човешките права в страната му и предизвестил Китай да не прави " едностранен опит " за смяна на статута на Тайван, съобщи Франс прес, като се базира на Белия дом.

Комюникето бе оповестено след видеоконферентна среща сред водачите на двете най-големи международни сили. Разговорите им продължиха повече от три часа, отбелязва Ройтерс.
Белият дом заяви, че Байдън изразил своите " безпокойства по отношение на практиките (на Пекин) в Синцзян, Тибет и Хонконг, и за човешките права като цяло ". Съединените щати остават правилни на правилото за " обединен Китай ", само че " се опълчват твърдо " на всеки " едностранен (опит) за смяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския пролив ", дал да се разбере той.

Китайският президент от своя страна предизвестил американския си сътрудник " да не си играе с огъня ", като работи за независимостта на Тайван, съобщи Франс прес, като се базира на министерството на външните работи на Китай.

" Тайванските управляващи на няколко пъти пробваха да (придобият) самостоятелност (с помощта на САЩ), а някои в Съединените щати се пробват да употребяват Тайван, с цел да управляват Китай ", установил Си Цзинпин. Той подчертал, че " това е една доста рискова наклонност " и предизвестил Байдън " да не си играе с огъня ".

Китай ще бъде заставен да предприеме " решителни ограничения ", в случай че " тайванските сепаратистки сили ", преминат една " алена линия ", декларирал Си Цзинпин, представен от Ройтерс.
Комунистически Китай счита самоуправляващия се либерален остров за своя отделила се провинция. Той си е сложил за цел да възвърне своя надзор върху Тайван, при нужда - със мощ, отбелязва Ройтерс.

В същото време американският и китайският президент дадоха обещание да работят дружно по въпросите на енергетиката и климата и подчертаха отговорността си пред света да бъде избегнат спор.

" Струва ми се, че като водачи на Китай и Съединените щати ние имаме отговорност да подсигуряваме, че конкуренцията сред нашите страни няма де премине в спор, било то съзнателно или несъзнателно ", сподели Байдън при започване на диалога. И добави: " Просто естествена, открита конкуренция. "

" Като двете най-големи стопански системи в света и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Китай и Съединени американски щати би трябвало да усилят връзката и съдействието " между тях, регистрира Си Цзинпин.

Земята е задоволително огромна за развиването и на Китай, и на Съединени американски щати, изтъкнал по-късно Си Цзинпин, представен от китайското министерство на външните работи. Затова, добавил той, двете международни сили не би трябвало да играят игри с нулев резултат.

Си и Байдън разискали " стратегически, фундаментални въпроси ", заяви китайската държавна осведомителна организация Синхуа. Тя дефинира диалозите им като " откровени, градивни, всъщност и плодотворни ".

Американският и китайският президент разговаряха дълго тази нощ, само че не уредиха никой от разногласията сред страните си, отбелязва Агенция Франс Прес.

Виртуалната намира се състоя в миг, когато Си Цзинпин не стопира да ускорява хватката си върху властта в Китай. Миналата седмица, на пленум на ръководещата Китайска комунистическа партия бе призната резолюция, призоваваща " партията, армията и целия (китайски) народ да се обединят по-плътно към Централния комитет (на ККП) " отпред със Си Цзинпин.

Американският президент, изправен пред дълбоки политически разделения и мъчещ се да изведе Съединените щати от коронавирусната зараза, загатна през вчерашния ден Китай, подписвайки закона за великански инфраструктурни вложения, умислен да помогне на Съединени американски щати да " завоюват конкуренцията " на 21-и век. " Никога, в никакъв случай не е добра концепция да залагаш против американския народ ", повтори в края на своята тирада той една от обичаните си изречения.

Си поздрави Байдън като " остарял другар " и тонът на встъпителните изказвания и на двамата бе сърдечен. Те се познават от времето, когато бяха вицепрезиденти, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР