Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис обещаха

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис обещаха
Коментари Харесай

Джо Байдън и Камала Харис обещаха да бранят правото на аборт с всички средства

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис дадоха обещание през днешния ден да употребяват всички средства на свое разположение, с цел да бранят правото на аборт, чието бъдеще зависи от решение на Върховния съд, съобщи Франс прес.

" Конституционното право ", открито през 1973 година, " е обект на офанзиви повече отвсякога ", обявиха те в официално съобщение във връзка 49-ата годишнина от историческото решение по делото " Роу против Уейд ". " Това е право, което съгласно нас би трябвало да бъде записано в закона и ние се ангажираме да го браним по всевъзможен начин, с които разполагаме ", прибавиха двамата.

Без да употребяват в официалното съобщение си термина аборт, президентът и вицепрезидента показаха паника във връзка опитите " да се ограничи достъпът до грижи за половото и репродуктивното здраве ", по-специално в Тексас, Мисисипи и други някои щати.

Правото на аборт в Съединени американски щати не е обезпечено с федерален закон и почива върху решението на Върховния съд по делото " Роу против Уейд ", съгласно което конституцията подсигурява на дамите правото да помятат. През 1992 година съдът удостовери това право за интервала, през който зародишът е нежизнеспособен - до 22-ата, най-много 24-ата седмица от бременността.

Но откакто понастоящем във Върховния съд имат превъзходство консервативни магистрати, редица щати като Тексас минаха в нахлуване, приемайки ограничаващи локални закони - някои в несъгласие с правната просвета, - с цел да обезпечат на Върховния съд мотив да преразгледа въпроса, напомни Агенция Франс Прес.

Хиляди американци съперници на абортите, се събраха през вчерашния ден във Вашингтон в атмосфера на оптимизъм, уверени, че Върховният съд скоро ще даде заден ход по делото " Роу против Уейд ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР