Президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Тайип Ердоган

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Байдън и Ердоган обсъдиха войната в Газа и присъединяването на Швеция в НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и турският президент Тайип Ердоган разискаха войната в Газа и кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО в телефонен диалог, заяви " TVP World ".

Турция, която поддържа решението за две страни в продължаващия с генерации израелско-палестински спор, разкритикува Израел за опустошителната му атака в Газа, и прикани за неотложно преустановяване на огъня.

Biden, Turkey's Erdogan discuss Sweden's NATO bid
— Reuters (@Reuters)
Вашингтон, най-близкият съдружник на Израел, неколкократно съобщи, че поддържа правото на Израел да се пази след трансграничното навлизане на терористите от Хамас на 7 октомври, само че ускори апелите си към страната да работи сдържано в акцията си.

Ердоган съобщи пред Байдън, че Съединените щати носят историческа отговорност за постигането на трайно преустановяване на огъня в Газа, което може да бъде обезпечено, в случай че съдружникът им от НАТО понижи безусловната си поддръжка за Израел.

" Историческа отговорност на Съединени американски щати е да обезпечат трайно преустановяване на огъня в района допустимо най-скоро ", съобщи Ердоган, представен от канцеларията си.

Белият дом заяви, че Байдън " още веднъж е изразил поддръжката си за правото на Израел да се пази " и е подчертал " нуждата от политически небосвод за палестинския народ " - а точно стремежът на палестинците към страна в окупираната от Израел територия.

⚡️Biden speaks to Erdogan, stresses need for Sweden's NATO accession.

U.S. President Joe Biden spoke with his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, on Dec. 14 and discussed " the importance of welcoming Sweden as a (NATO member) as soon as possible. "
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
Двамата разискаха и турско-американските връзки, в това число въпроса за продажбата на изтребители F-16 на Турция.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби показа пред кореспонденти: " Със сигурност въобще няма да се изненадам, в случай че бъде издигнат и въпросът, че продължаваме да поддържаме програмата за рационализация на техните F-16 " .

През октомври 2021 година Турция изиска да закупи 40 изтребителя Lockheed Martin Corp F-16 и 79 комплекта за рационализация на съществуващите си военни самолети. Администрацията на Байдън поддържа продажбата на стойност 20 милиарда $, само че в Конгреса на Съединени американски щати имаше възражения по отношение на положението на човешките права в Турция и по отношение на забавянето на разширението на НАТО за привличане на Швеция.

Biden has ‘positive perspective’ on the sale of F-16s to Turkey, says Erdogan
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini)
Белият дом заяви, че Байдън и Ердоган са разискали и " значимостта на приемането на Швеция като съдружник допустимо най-скоро и по-нататъшното усилване " на " оперативната съгласуемост " на Турция с НАТО.

След като дълго време не се причисли, Швеция подаде молба за присъединение към НАТО, с цел да укрепи сигурността си в отговор на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, само че остана " на изчакване ", заради съпротивата на страните от алианса Турция и Унгария.

Акиф Чагатай Кълъч, старши външнополитически консултант на Ердоган, заяви, че към момента има някои въпроси, които би трябвало да бъдат " изгладени ", с цел да може кандидатурата на Швеция да бъде утвърдена от турските законодатели. Той съобщи, че идеалната обстановка би била Вашингтон да продължи по едно и също време с продажбата на изтребители F-16.

" Това би помогнало извънредно доста на работата в Народното събрание на Турция, тъй като, както знаете, те би трябвало да я одобрят. Работи се по него, разисква се " , добави Кълъч.

" Все още има въпроси, по които Анкара се съмнява " , сподели още съветникът на Ердоган, и има " известна опозиция " измежду законодателите. Той не уточни периоди за гласуването на ратификацията. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР