Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Цзинпин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Цзинпин
Коментари Харесай

Байдън и Си Дзипин разговаряха 2 часа и 10 минути

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският водач Си Цзинпин през вчерашния ден разговаряха по телефона на фона на възходящото напрежение сред двете страни – изострило се в последно време поради възможното посещаване в Тайван на председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси.  Китайски публични представители обявиха, че Си е изразил своето неодобрение по тази тематика пред американския президент, само че Съединени американски щати окачествиха диалога като просто изпитание за възстановяване на връзката, съобщи Дебати.

Разговорът, траял близо два часа и половина, се организира в миг, когато Китай насочва все по-агресивно предизвикателство към военните сили на Съединени американски щати и сътрудниците им в Индо-Тихоокеанския район и последва видимо спонтанните изявления на Байдън, че Съединени американски щати ще защитят Тайван с военни средства, в случай че той бъде атакуван, които по-късно Белият дом отдръпна, напомня вестникът. Изданието разяснява, че сегашното утежняване на връзките сред двете страни се случва на фона на дългогодишните разлики сред тях във връзка с търговията, технологиите, сигурността и съветската инвазия в Украйна. Мнозина наблюдаващи и от двете страни считат, че връзките сред Съединени американски щати и Китай са достигнали едно от най-ниските си нива за последните десетилетия.

След диалога сред Байдън и Си, външното министерство на Китай излезе с изказване, с което подлага на критика администрацията на Съединени американски щати и нейното отношение към Пекин. Според него Си е направил „ откровени “ мнения за Тайван пред американския президент.

„ Ние твърдо се противопоставяме на сепаратизма на „ независимостта на Тайван “ и намесата на външни сили. Никога няма да оставим място за силите за „ самостоятелност на Тайван “ под каквато и да е форма “, се споделя в изказването. В него не се загатва непосредствено евентуалното посещаване на Нанси Пелоси, само че се показва, че ще има последици в случай че се създадат неправилни стъпки по въпроса.

Белият дом излезе с малко изказване в по-мек звук, описвайки позвъняването като опит за поддържане на отворен канал сред двете страни. Все отново американците потвърдиха, че Тайван е бил обсъждан дружно с проблемите на климата и здравната сигурност. Байдън повторил пред Си, че политиката на Съединени американски щати във връзка с Тайван е непроменена, и че Вашингтон се опълчва на всяка опасност за мира и стабилността в Тайванския пролив.

Високопоставен чиновник на администрацията добави, че диалогът се е фокусирал върху войната в Украйна, областите на евентуално съдействие сред Съединени американски щати и Китай, и върху предварителни проекти за среща лице в лице сред двамата водачи. Освен това Байдън изразил угриженост по отношение на икономическите практики на Пекин и по отношение на американците, арестувани в Китай, споделя още служителят.

Разговорът беше петият сред двамата водачи, откогато Байдън встъпи в служба. Острият отговор от Пекин във връзка с Тайван сподели ясно, че напрежението сред двете сили остава високо, до момента в който Байдън интензивно се стреми да измести външната политика на Съединени американски щати към ограничение на въздействието на Китай.

Припомняме, че Китайската комунистическа партия, макар че в никакъв случай не е управлявала Тайван, упорства, че 23-милионният остров е част от нейната територия и заплашва с потреблението на мощ, в случай че демократично определената администрация в Тайпе разгласи публична самостоятелност. Пекин е мощно сензитивен към всеки знак за поддръжка или почитание към Тайван от други страни, а възможното посещаване на Пелоси се трансформира в главен дразнител сред Съединените щати и Китай през последните дни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР