Президентът на САЩ Джо Байдън е извикал четиримата висши лидери

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е извикал четиримата висши лидери
Коментари Харесай

САЩ са в риск от безпрецедентен фалит от 1 юни

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е извикал четиримата висши водачи на Конгреса в Белия дом, откакто Министерството на финансите предизвести, че държавното управление може да остане без пари, с цел да заплаща сметките си до юни, съобщава Reuters.

Министърът на финансите Джанет Йелън в писмо до Конгреса декларира, че е малко евентуално организацията да извърши всички отговорности за заплащания на държавното управление на Съединени американски щати " евентуално още на 1 юни " без дейности от Конгреса.

Оценката увеличи риска Съединените щати да се насочат към невиждан банкрут, който би раздрусал световната стопанска система , добавяйки нова грудност към политическите калкулации във Вашингтон, където демократите и републиканците се приготвят за траяло месеци опълчване.

Байдън се е обадил на ръководителя на камарата на републиканците Кевин Маккарти в Ерусалим, където е на дипломатическо пътешестване, с цел да го предложения на среща в Белия дом на 9 май. Двамата водачи не са сядали да разискват въпроса от февруари.

Байдън е отправил предложения и към водача на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, водача на болшинството в Сената Чък Шумър и водача на републиканците Мич Макконъл. 

Републиканците в Камарата на представителите одобриха законопроект за повишение на лимита на дълга предходната седмица, който включва фрапантни съкращения на разноските от опазване на здравето за обществено слабите до ръководителите на въздушно придвижване, които следеният от демократите Сенат и Байдън декларират, че няма да одобрят.

Байдън твърдо е декларирал, че няма да договаря за увеличение на тавана на дълга , само че ще разиска бюджетни съкращения след приемането на нов предел. Конгресът постоянно съчетава нарастванията на тавана на дълга с други бюджетни и разходни ограничения.

Представител на Белия дом е декларирал, че Байдън, който по-рано беше безапелационен, че въобще няма да се срещне с Маккарти, с цел да обсъдят лимита на дълга, ще " подчертае, че Конгресът би трябвало да предприеме дейности, с цел да избегне банкрут без условия “ на 9 май.

Новата евентуална " дата X “, която взема поради данъчните заплащания през април, е значително непроменена по отношение на предходна оценка, оповестена през януари, че държавното управление може да остане без пари към 5 юни. Но Йелън е добавила малко място за дейности, отбелязвайки че федералните приходи и разноски " по своята същина променливи ". Действителната дата, на която Министерството на финансите изчерпва изключителните ограничения, " може да е няколко седмици по-късно от тези прогнози “, е написала тя.

След постигане на тавана за заеми от 31,4 трилиона $ (55,93 трилиона лева) на 19 януари, Йелън е декларирала преди този момент на Конгреса, че Министерството на финансите ще продължи заплащанията по дълга, федералните помощи и ще направи други разноски, като употребява изключителни ограничения за ръководство на паричните средства. Една такава стъпка, която Министерството на финансите подхваща, е прекъсването на продажбите на скъпи бумаги, които държавните и локалните управляващи употребяват за краткотрайно задържане на пари.

През 2011 година сходна борба за тавана на дълга докара страната до ръба на банкрута и докара до намаление на най-високия кредитен рейтинг на страната. Този път договарянията може да са още по-трудни, декларират ветерани от " дуела " през 2011 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР