Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред ответна реакция

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред ответна реакция
Коментари Харесай

Западни медии: Инцидентът със сваления китайски балон се превърна в проблем за Вашингтон

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е изправен пред ответна реакция поради дейностите му във връзка с китайския шпионски балон, като критиците го упрекват, че е направил " прекомерно малко и прекомерно късно " и е оставил Съединени американски щати да бъдат " унизени ", заяви английският в. " Телеграф ", представен от Българска телеграфна агенция.

Натискът върху Байдън се ускорява, до момента в който той се приготвя да произнесе речта си за Състоянието на Съюза на следващия ден, а критикуващите го републиканци го упрекват, че е станал причина Съединени американски щати да наподобяват слаби.

Пореден удар върху водачеството на Байдън е изследване на Ей Би Си, съгласно което 62% от жителите на Съединени американски щати биха били " ядосани " или " недоволни ", в случай че той бъде определен още веднъж.

Реакциите на случилото се с балона в Съединени американски щати евентуално ще зарадват Китай, добавя „ Телеграф “.

Китайското държавно управление упрекна Съединени американски щати в " съществено нарушаване ", откакто балонът беше свален. Ръководителят на метеорологичната работа на Китай беше уволнен през вчерашния ден, като Пекин се опита да се дистанцира от обвиняванията в шпионаж.

В събота следобяд балонът най-сетне беше свален край крайбрежията на Южна Каролина от аероплан Ф-22 " Раптър “, само че към този момент беше провокирал следващата препирня сред Вашингтон и Пекин, вследствие на която плануваното посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беше анулирано.

През уикенда рецензии към Белия дом бяха отправени от сенатора републиканец от Арканзас Том Котън, който е ястреб във връзка с политиката към Китай.

" Това, което стартира като шпионски балон, се трансформира в експериментален балон, тестващ силата и решимостта на президента Байдън, и за жалост президентът се провали на този тест ", сподели той по телевизия " Фокс Нюз ".

В отговор на свалянето на балона Пекин заплаши, че " си резервира правото да предприеме по-нататъшни ответни дейности ".

В същото време Китай се опита да сведе до най-малко смисъла на анулацията на двудневното посещаване на Блинкен, по време на което той трябваше да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.

Докато водолази от Военноморски сили на Съединени американски щати работят по изваждането на останките от китайския балон за наблюдаване, който беше свален край крайбрежията на Южна Каролина, някогашният началник на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати адмирал Майк Мълън съобщи, че чака това да стане относително бързо, с цел да могат специалистите да стартират да проучват оборудването му. Според адмирала китайските военни може да са изстреляли балона съзнателно, с цел да попречат на пътуването на Блинкен до Китай. Мълън отхвърли казаното от Китай, че балонът може да се е отклонил от курса си, като съобщи, че той може да маневрира, тъй като " има витла ".

Министърът на превоза на Съединени американски щати Пийт Бутиджидж отхвърли рецензиите на републиканците към Джо Байдън за това, че Белият дом е изчакал осем дни, преди да издаде заповед за свалянето на хипотетичния китайски шпионски балон, който прелетя над военни обекти.

" Президентът даде указания да бъде свален по безвреден метод ", съобщи Бутиджидж в предаването " Състоянието на съюза " по Си Ен Ен за интервенцията край крайбрежията на Южна Каролина.

" Полето от парчета, основано от сваления балон, е дълго към седем благи. И по този начин, всякога, когато военните обмислят някакъв вид, те би трябвало да вземат поради сигурността на американския народ. "

Републиканецът Марко Рубио, който е заместник-председател на сенатската комисия по разузнаването, не се впечатли от казаното и съобщи пред същата телевизия: " Защо не започнаха дейности? В този миг това е номер едно. Другото, което би трябвало да знаем, е за какво им лиши толкоз време да разкрият това пред американската общност? "

На фона на рецензиите на републиканците към Белия дом почитан чиновник в региона на защитата съобщи, че китайски шпионски балони са навлизали във въздушното пространство на Съединени американски щати три пъти по време на президентството на Доналд Тръмп, осведоми лондонският в. „ Индипендънт “.

Министерството на защитата съобщи в изказване в събота, че " китайски балони са прекосявали за малко през континенталната част на Съединените щати най-малко три пъти по време на предходната администрация.

Вестник „ Вашингтон пост “ прецизира, че Пентагонът е уведомил Конгреса за няколко предходни навлизания на китайски балони за наблюдаване във въздушното пространство на Съединени американски щати, като по-рано те са били видяни покрай Тексас, Флорида, Хаваите и Гуам.

Това се случва, до момента в който Тръмп и други републиканци отхвърлиха сходни изказвания, пробвайки се да обвинят за появяването на балона в небето над Съединените американски щати президентите Джо Байдън и Барак Обама.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР