Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск
Коментари Харесай

Президентът на САЩ обмисля евентуални ответни удари по ирански проксита след нападенията срещу американски военни

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е изправен пред възходящ напън да подреди удари по ирански проксита, които този месец неколкократно нападнаха и раниха бойци от американските контингенти в Ирак и Сирия, само че той претегля решението си за ответна офанзива в контраст на по-мащабното си терзание, че от войната в линията Газа може да се развихри районен спор, написа в. " Вашингтон пост ", като се базира на публични представители и на други източници, осведомени с желанията на държавното управление.

Байдън сподели през вчерашния ден, че е предизвестил висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей, че в случай че Иран продължи " да работи против " силите на Съединени американски щати в Близкия изток, " ние ще отговорим ".

Президентът разкри това в наличието на австралийския министър-председател Антъни Албанезе в Розовата градина на Белия дом на фона на информациите, че над двадесет американски бойци са ранени в границите на последните осем дни след повече от 14 въздушни офанзиви по техни бази в Ирак и Сирия. Вчера бе регистрирано още едно нахлуване, при което три ракети са били изстреляни по американски аванпост в североизточна Сирия, като една е попаднала в него, споделя представител от региона на защитата. В този случай няма данни за ранени, добавя Българска телеграфна агенция.

" Вашингтон пост " осведоми, че на фона на увеличението на боеспособността и оборудването на американските военни елементи в Близкия изток републиканците в Конгреса на Съединени американски щати са умолявали Байдън да отговори на нападенията. Към техните апели през вчерашния ден се причисли пенсионираният военачалник Джоузеф Воутъл, чийто финален пост - отпред на Централното командване на Съединени американски щати, му разреши да разполага с информация от първа ръка за поддръжката, която Иран оказва на военизираните групировки из целия Близък изток.

Воутъл, чиято позиция на безпартиен боен пълководец му завоюва благосклонностите и на демократи, и на републиканци, съобщи по време на онлайн разискване, че " за жал " Съединени американски щати са позволили сходни набези против техни сили да станат " ненапълно нормални ", като не отвръщат по съответния метод. " Ще би трябвало да го създадем ", сподели Воутъл. " Мисля, че сме стигнали досега, в който може би би трябвало да го сторим в този момент, и сме длъжни да го създадем ", прибавя той.

Американският вестник отбелязва, че иранските проксита (подкрепяни от Иран военизирани групировки) тормозят разположените в Близкия изток американски военни елементи от години, като от време на време пускат самовзривяващи се дронове по аванпостове на Съединени американски щати и по този метод провокират американците да отвърнат. Това се случи през март, който Байдън издаде заповед за въздушни удари, откакто помощник на Съединени американски щати беше погубен, а други американски чиновници - ранени, от такава офанзива в Сирия. Тогава президентът сподели, че Иран " би трябвало да бъде квалифициран за наши дейности със мощ в отбрана на хората ни ".

" Вашингтон пост " се базира и на висши представители на Пентагона, които тази седмица са предизвестили, че виждат изгледи за " доста повишаване " на експанзията против американски чиновници в Близкия изток в границите на идващите дни. Посолството на Съединени американски щати в Кувейт акцентира тази заплаха през вчерашния ден, като обърна внимание на заканите, оповестени в обществени платформи, от " Алуият ал Уаад ал Хак " - милиция в Ирак с връзки с ирански реализатори, поели отговорност за многочислени набези против американски военни. " Граждани на Съединени американски щати, съветваме ви да бъдете нащрек ", гласи посланието.

Кенет Маккензи, пенсиониран военачалник от морската пехота на Съединени американски щати, който също е оглавявал Централното командване - от 2019 година до 2022 година, споделя, че вливането на американска военна мощ в района, в това число и разполагането на бойните екипи на два самолетоносача и спомагателни военновъздушни елементи и бойни ескадрили, би трябвало да е пределно ясно обръщение за Иран.  " Нашите позиции в района се укрепват доста с всеки минал ден и те няма по какъв начин да не извърнат внимание на това ", споделя Маккензи.

Със скорошните офанзиви посредством своите проксита Иран тества Съединени американски щати и търси къде американците са уязвими, е мнението на Брадли Бауман, основен шеф на Центъра за военно и политическо въздействие към Фондацията за отбрана на демокрациите. Според него от гледната точка на Иран сходни дейности " в реалност не вредят ", защото Съединените щати оповестиха желанието си да се избегне огромна районна война в Близкия изток.

Ветеранът от войната в Афганистан Бауман счита, че един рационален метод би бил да се насочат въздушни удари особено против обекти на военизираните групировки в Сирия. Така би се попречило на иранските представители да пренесат вътрешната си политика против Съединени американски щати на иракска територия.

" Ако те атакуван три пъти в Ирак и Сирия, и ти не отговориш по някакъв метод, не е нужно човек да е галактически академик, с цел да допусна, че ще получиш още удари. Въпросът е дребният проблем да не стане огромен. Не можем да разрешаваме безнаказани офанзиви против наши военни ", споделя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР