Президентът на Сърбия отрича натрупване на войски близо до Косово, твърди „кампания от лъжи“ след сблъсъците

...
Президентът на Сърбия отрече съобщенията за натрупване на военни по
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия отрече съобщенията за натрупване на военни по границата с КосовоОт Associated Press, 1 октомври 2023 г., 6:46 ч.

БЕЛГРАД, Сърбия -- президентът на Сърбия в неделя отрече американските и други съобщения за военно натрупване по границата с Косово , оплаквайки се от „кампания от лъжи“ срещу страната му след престрелката седмица по-рано, която уби четирима души и подхрани напрежението в нестабилния балкански регион.

Както Съединените щати, така и Европейският съюз изразиха загриженост по-рано тази седмица относно това, което казаха, че е увеличено военно разполагане по границата на Сърбия с нейната бивша провинция, и те призоваха Белград да намали военното си присъствие там.

Правителството на Косово заяви в събота, че наблюдава движенията на сръбските военни от „три различни посоки“. Той призова Сърбия незабавно да изтегли войските си и да демилитаризира граничната зона.

„Кампания от лъжи... беше стартирана срещу нашата Сърбия“, отговори президентът Александър Вучич във видео публикация в Instagram. „Те лъгаха много за присъствието на нашите военни сили... Всъщност те се притесняват, че Сърбия разполага с това, което описват като сложни оръжия.“

Напрежението се повиши след насилието в Северно Косово миналата неделя с участието на въоръжени до зъби сръбски нападатели и косовски полицаи. Сблъсъкът беше един от най-лошите, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и накара НАТО да обяви, че ще засили мироопазващите сили, разположени в страната.

Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че е обучила групата от около 30 мъже, които откриха огън по полицаи, оставяйки един убит и след това се барикадираха в православен християнин манастир в Северно Косово. Трима бунтовници загинаха в продължилата с часове престрелка, която последва.

Косово също заяви, че разследва възможното руско участие в насилието. Сърбия е основният съюзник на Русия в Европа и на Запад има опасения, че Москва може да се опита да предизвика проблеми на Балканите, за да отклони вниманието от войната в Украйна.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза в петък, че американски служители наблюдават голямо разполагане на сръбски войски по границата с Косово, описвайки го като „безпрецедентна постановка на напреднала сръбска артилерия, танкове и механизирани пехотни части.“

Вучич няколко пъти през последните месеци повиши нивото на бойна готовност на сръбските войски на границата с Косово. Сърбия също така подсилва войските си с оръжия и друго оборудване, закупено главно от Русия и Китай.

„Ще продължим да инвестираме в отбраната на нашата страна, но Сърбия иска мир“, каза президентът в неделя. „Всичко, което казаха, го измислиха и излъгаха и знаеха, че си измислят и лъжат.“

Престрелката от миналия уикенд край село Банска последва месеци на напрежение в северната част на Косово, където етническите сърби са мнозинство от населението и поискаха самоуправление. Десетки войници от ръководените от НАТО мироопазващи сили, известни като КФОР, бяха ранени през май при сблъсък с етнически сърби, протестиращи срещу присъствието на косовската полиция в района.

Опасявайки се от по-широка нестабилност, тъй като войната бушува в Украйна, Вашингтон и Брюксел се опитаха да договорят нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, но двете страни не успяха прилагане на предварително споразумение, постигнато наскоро като част от диалог с посредничеството на ЕС.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР