Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и

...
Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Вучич за срещата в Брюксел: Ще се придържаме към червените си линии по въпроса за Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. сподели, че на срещата на високо равнище в Брюксел в понеделник ще се придържа към алените линии по въпроса за Косово, за които приказва по-рано в Народното събрание на Сърбия, заяви сръбската национална телевизия РТС.

„ Въпреки че разбирам терзанията ви и ни предстоят доста тежки нощи, Сърбия ще се придържа към това, което споделих в Народната Скупщина – без значение какво и без значение по какъв начин “, сподели Вучич на конференция по случай откриването на Международния туристически панаир в Белград през вчерашния ден.

Трите алените линии на Сърбия по въпроса с Косово са осъществяване на подписаното Брюкселско съглашение, непризнаване на независимостта на Косово и непозволяване на приема му в Организация на обединените нации, както и обезпечаване на сигурността на сърбите в Косово.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел провежда в понеделник, 27 февруари, среща на високо ниво в границите на разговора сред Белград и Прищина в Брюксел. Участие в срещата са удостоверили президентът Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти.

Вучич акцентира, че Сърбия, както и той самият, са общували персонално с интернационалните представители по отношение на незаконния градеж на полицейски бази в Северно Косово.

„ Да, персонално съм го правил в диалог с хора от (мироопазващите сили на НАТО в Косово) КейФОР и с Мирослав Лайчак (специалният представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина) и Борел, и с всички интернационалните представители, с които съм разговарял “, сподели Вучич.

На въпрос дали Мирослав Лайчак е дал лист на Белград и Прищина с неизпълнените условия от 2013 година, Вучич отговори, че към момента не е получил нищо, само че евентуално ще получи на срещата в понеделник.

„ Всички знаят, че същината е Съюзът на сръбските общини – или ще създадете ССО, или благодарим ви доста, тук няма някаква огромна философия “, сподели Вучич.

Относно отношението на Сърбия и президента Вучич към войната на Русия в Украйна, той акцентира, че Сърбия също желае мир.

„ Какъв е казусът в отношението на Сърбия, като се изключи че не желае да засвидетелства неприятелско отношение и към Руската федерация? Искаме мир, това е желанието на Сърбия и това е политиката на Сърбия – такава е била и такава и ще остане “, сподели Вучич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР