Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и

...
Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Вучич: Френско-германско предложение по оста Прищина - Белград не е по-добро за Сърбия


Президентът на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. сподели нощес, че новият текст на френско-германското предложение за възстановяване на връзките сред Белград и Прищина не е по-добро за Сърбия, заяви уеб сайтът на сръбската телевизия РТС.

„ Готови сме да беседваме, не отхвърляме нищо авансово, само че в писмена форма, освен в джука, дадохме да се разбере кои са нашите червени линии и това, което не можем да приемем. Готови сме да беседваме, подготвени сме на компромисни решения и ще продължим да беседваме “, сподели Вучич.

Той добави, че ще се срещне с премиера на Косово Албин Курти, когато медиаторите на Европейски Съюз предложат това, а за френско-германското предложение ще се беседва занапред и в документа няма периоди за реализиране на съглашение.

„ Не мога да кажа, че съм 100 % ‚против‘ или ‚за‘, би трябвало да беседваме за документа и тогава ще забележим, би трябвало да приказваме едни с други и да се въздържаме от едностранни дейности, тъй като това може да навреди на целия развой “, сподели още Вучич.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел сподели през вчерашния ден, че последната версия за съглашение в разговора сред Сърбия и Косово към този момент е изпратена в Белград и Прищина. Той акцентира, че би трябвало да се побърза, само че не и да се слагат периоди за реализиране на съглашение.

След диалози с Вучич и  Курти специфичният представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак разгласи, че се чака срещата сред двамата водачи за разискване на френско-германския проект да се реализира до няколко седмици.

Френско-германското предложение за съглашение сред Сърбия и Косово е ориентирано към усилване на разговора и изясняване на проблематичните въпроси сред двете страни. 

 Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград към момента не признава независимостта на тогавашната си област, макар че над 100 страни към този момент са я признали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР