Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е
Коментари Харесай

Сърбия реши да изпрати искане до КейФОР за изпращане на войници в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи нощес, че държавното управление е решило да изпрати искане до силите на НАТО в Косово КейФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово, заяви сръбската национална телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

Искането е било изпратено по електронен път, а през днешния ден то ще бъде връчено на командващия на КейФОР. В него се упорства за връщане на стотина до хиляда сръбски бойци на територията на Косово по силата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Решението е било признато единомислещо, съобщи Вучич и добави, че че това би било положително решение, което ще понижи напрежението.

Съгласно с анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на своите сили за сигурност с позволение на КейФОР единствено в три случая: за маркиране или почистване на минни полета, поддържане на наличие в обекти на сръбското културно завещание и поддържане на наличие на главните гранични пунктове. Смята се, че е на практика несъмнено, че сходно позволение няма да бъде обещано, а през вчерашния ден специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че Съединени американски щати са срещу такава опция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР